Woudagemaal in voorjaarsvakantie onder stoom, publiek welkom

Lemmer

IJs en weder dienende staat het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 februari onder stoom. Belangstellenden zijn deze dagen tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het oudste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is.

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Dit om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, biedt de bezoekers een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging.

Meertalige beleving

Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen voor belangstellenden in het gemaal. Er is een audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. De Woudagemaal-audiotour is op vrijwel iedere smartphone gratis te downloaden.

Auteur

Redactie Weekbladen