‘Een enkel iets moet heel veel zeggen’

KOUDUM

Tot en met 2 juli exposeert Koudumer Jentsje Fekkes zijn stillevens in de Balkster bibliotheek. Sinds 2007 runt de schilder samen met zijn vrouw Lenie en dochter Wieke ‘Galerie-Atelier Singel 19’, maar door omstandigheden komt hier binnenkort een einde aan. Tijd voor Fekkes om de balans op te maken.

Amanda de Vries Het voormalige bijgebouw van de Gereformeerde kerk in Koudum is in één woord schattig. Als je door de zware houten voordeur stapt waan je je onmiddellijk in vroeger tijden. Een keukentje, een deur met de tekst ‘it hûske’ die het kleinste kamertje verraadt en een grote kroonluchter aan het plafond. Het gebouw leent zich perfect voor het tentoonstellen van schilderijen en meubels in brocante stijl. “En toch is dit straks verleden tijd”, zegt Jentsje Fekkes. “Vanwege privé omstandigheden hebben we besloten om te stoppen met onze Galerie-Atelier Singel 19. Over een tijdje begint de timmerman hier en dan wordt het pand omgetoverd tot een woonhuis voor mij en mijn vrouw Lenie.” Jentsje Fekkes werd in 1950 geboren in it Heidenskip, ‘lân fan wyn en wetter’, wordt ook wel gezegd. Op de lagere school was tekenen zijn ‘hoofdvak’, hij vond het mooi om zich minutieus toe te leggen op wat hem zoal boeide. Daarna volgde hij een opleiding tot huisschilder en werkte hij vier jaar in de praktijk. Schilder in hart en nieren “Maar ik volgde in die tijd ook een lerarenopleiding en was alleen maar bezig met studie en werk”, vertelt hij. “Ik vond het schilderen niet meer zo leuk en sloeg een andere richting in. Ik werd verpleger in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat ik nog steeds schilder in hart en nieren was, bleek wel uit het feit dat ik het oude paviljoen van het ziekenhuis onmiddellijk wilde oververven. Het was grijs en wit, somberder en saaier kleuren kon ik niet bedenken. Je zou er depressief van raken!” “Samen met wat collega’s en patiënten gingen we aan de slag en brachten we vrolijke kleuren op de muren. Dat oogde stukken beter.” Fekkes volgde daarna een opleiding tot maatschappelijk werker en bleef werkzaam in de gezondheidszorg. Het schilderen verdween daardoor wat op de achtergrond. “Maar wat ik vroeger bij schilder De Jager uit Koudum leerde is gebleven”, zegt hij enthousiast. “Van hem leerde ik letters ‘zetten’ en bijvoorbeeld Friese sjezen beschilderen. Zo kwam ik weer dichtbij het gevoel van huisschilder zijn en ging ik later meubels beschilderen.” Olieverf Het was kunstschilder Koosje van Keulen uit Workum die Jentsje de liefde voor het olieverf schilderen bijbracht. “Vijf jaar volgde ik bij haar lessen, ze leerde mij de basis goed te beheersen. Later heb ik mijzelf de techniek van aquarel schilderen geleerd. Door hierover veel boeken te lezen en het veel te doen is dit zelf prima te leren.” “Het verschil tussen olieverf en aquarel schilderen zit voor mij  met name in de beleving. Olieverf heeft iets magisch. Het ruikt lekker en heeft iets van oudheid in zich. Dat vind ik mooi. Ik maak ook meer olieverfschilderijen dan aquarellen. Mijn voorlaatste tentoonstelling in de Balkster bibliotheek bestond voornamelijk uit landschappen van olieverf die je hier nu in de galerie ziet hangen. De huidige tentoonstelling - die tot begin juli loopt - bestaat met name uit stillevens.” Een rondje langs de landschapschilderijen in de galerie levert ontroering en herkenning op. Of het nou De Wyldemerk of de weilanden bij It Heidenskip betreft, Fekkes schildert het Gaasterlandse landschap met een precisie waar je het kippenvel van op je armen krijgt. “Ik hou van sfeer”, licht hij zacht toe. “Dit schilderij van ‘de fisker’ is daar een mooi voorbeeld van. Je ziet een man in een boot, een man met een oud beroep. Hij is alleen op het water. Boven hem hangen donkere luchten, dit beeld kun je op twee manieren uitleggen. Er komt simpelweg regen, of de dreiging is groter. De zeeën worden leeggevist en het vak wordt steeds zwaarder.” Eenzaam “Op veel van mijn schilderijen komen bijna geen mensen voor. Ja, misschien zijn ze wel een beetje eenzaam te noemen. Een enkel iets moet heel veel zeggen, dat is een belangrijk uitgangspunt voor mij. Sobere opstelling, ingetogen sfeer, bescheiden kleuren in vergezichten. Maar dat is ook ons landschap. Dat heeft ons Nederlanders gevormd door de eeuwen heen. Daardoor kijken wij over grenzen heen.” Sinds de opening van de galerie in 2007 leidde Fekkes talloze gedreven cursisten op. “Prachtige avonden hebben we beleefd. De meubels aan de kant en met z’n allen onder de lampen aan de slag. Gemiddeld zo’n 25 cursisten die in kleine groepjes trouw kwamen. Soms hadden we ook andere cursussen, zoals bijvoorbeeld een naaicursus” “Ook kwamen er weleens wat muzikanten en we hebben hier zelfs een icoonschilder uitgenodigd. De eerste opzet van de galerie was dat er steeds wisselende exposities te zien zouden zijn, maar daar zijn we vrij snel vanaf gestapt. In de praktijk hield het in dat ik meer aan het regelen dan aan het schilderen was.” Galerie Daarnaast breidde het aanbod van curiosa, brocante en gerestylde meubeltjes zich ondertussen ook uit. Elk stuk is uniek. De inkoop doe ik samen met Lenie, hiervoor struinen we diverse markten en kringloopwinkels af. Daarna maken we ze zo dat ze goed verkopen.” “Wieke doet de PR en Lenie is goed in de styling en de verkoop. Maar zoals gezegd is de galerie binnen enkele maanden verleden tijd. Nee, ik denk niet dat ik dat straks als een gemis zal ervaren. We blijven in het gebouw en maken er een mooi woonhuis van, het is me allemaal heel eigen. Het is een pand om van te houden.” Liefhebberijen Fekkes heeft hobby’s en liefhebberijen genoeg. Naast het schilderen zingt hij al jaren samen met Lenie bij de Koudumer ‘Sjonggroep Majim’. “Dit brengt veel ontspanning”, licht hij toe. “Ook doe ik het nodige vrijwilligerswerk voor de kerk en ben ik graag actief bezig. Zo mag ik graag een tochtje fietsen. Maar ik kijk er ook naar uit om me weer meer te verdiepen in het schilderen.” “Daar wil ik absoluut meer tijd aan gaan besteden. Iets met aandacht doen geeft rust in jezelf. Je denkt eens over een bepaald onderwerp na, je maakt een eerste opzet en soms leg je het dan weer even aan de kant. Doormodderen helpt niet. Als je het kan laten rusten en het na verloop van tijd weer oppakt, dan kijk je met heel andere ogen.”

Auteur

Jolinda Doek