Gemeente houdt vast aan AZC met 500 bewoners op Landlust

BALK

Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan het plan om op de locatie Landlust (Wykelerdyk in Balk) 500 asielzoekers voor maximaal 5 jaar op te vangen. Ze schrijft dit in een reactie op een petitie die in mei aan de gemeenteraad van de Fryske Marren is aangeboden.

De indieners van de petitie willen dat er wordt gekozen voor een andere locatie, namelijk aan de Houtdijk ten westen van Balk. Ook willen zij dat er niet 500, maar maximaal 250 tot 300 mensen worden opgevangen.   ''Ons college wil haar verantwoordelijkheid nemen in het maatschappelijke vraagstuk rond vluchtelingen. Iedere dag komen mensen Europa binnen die op de vlucht zijn geslagen voor met name oorlogsgeweld. Zij riskeren vaak hun leven en moeten familie en dierbaren achterlaten,'schrijft B&W. Voorwaarde van het COA is om 500 mensen op te vangen op 1 locatie. Volgens B&W is Landlust nu het meest geschikt en wordt ze daarom voorgesteld als locatie aan het Centraal Orgaan Asielzoekers. Op de plek is volgens burgemeester en wethouders voldoende ruimte, zijn er genoeg mogelijkheden om wegen aan te leggen, ligt het zeer dichtbij het centrum van Balk met al haar voorzieningen en bij bestaande scholen. Ook het openbaar vervoer is in de buurt en het is een gemeentelijke locatie, waardoor geen afhankelijkheid is van andere partijen.

De Houtdijk ligt te ver van Balk

Volgens B&W ligt de locatie De Houtdijk die door de petitie-indieners is geopperd te ver van Balk. Ook is de plek niet van de gemeente en is er te weinig ruimte. Er zou 3 hectare moeten zijn, er is 2,7 hectare. Verder is er geen riolering in het gebied en zijn er te veel obstakels op het terrein.

Boerderij

De aangrenzende boerderij heeft volgens de gemeente geen last van het asielzoekerscentrum. 'De bestaande rechten van het rundveebedrijf worden op geen enkele wijze aangetast als gevolg van de komst van een acz. Dit betekent dat het bedrijf zelfs nog kan uitbreiden zonder dat het acz hiervoor een belemmering vormt. '

Auteur

Meintje Haringsma