Melodia uit Wyckel genomineerd voor slotoptreden 200 jaar Koninkrijk Amsterdam

WYCKEL

Melodia uit Wyckel heeft er met een Youtube filmpje voor gezorgd dat ze is genomineerd voor het slotoptreden van 200 jaar Koninkrijk in Amsterdam op 26 september. De jury oordeelde dat ze een creatieve presentatie heeft gemaakt. 'Dit orkest heeft met mooie beelden veel werk gemaakt van de opname. Een origineel idee, en ook nog eens goed uitgewerkt,'aldus het rapport.

Op initiatief van het Nationaal Comité is op 30 november 2013 de muziekwedstrijd ‘Van Oranje’ van start gegaan. Alle orkesten, (brass)bands, carillons, draaiorgels en fanfares in het Koninkrijk zijn uitgedaagd uit om hun versie van ‘Van Oranje’ in te zenden via YouTube. De beste, de leukste en/of origineelste uitvoering wordt beloond. Het winnende orkest mag tijdens het slotevenement van 200 jaar Koninkrijk op 26 september 2015 optreden in Amsterdam. De jury bij deze muziekwedstrijd bestaat uit voorzitter IzalineCalister(zangeres en lid van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk), Jan Cober (dirigent en klarinettist), Milouska Meulens (presentatrice van het Jeugdjounaal) en Carl Wittrock (dirigent en componist van ‘Van Oranje’). Jan Coberdie van de jury vertelt.

Hoe ben je in de jury terecht gekomen?

“HetNationaal Comité heeft mij gevraagd voor deze eervolle taak. Ik vind de muziekwedstrijd vooral een ontzettend leuk initiatief. Het verbindt elementen van muziek en andere creatieve en artistieke uitingen en legt daar nieuwe verbanden tussen.”  

Kan je vertellen hoe jij als jurylid te werk bent gegaan? Wat waren de specifieke punten waaraan je aandacht hebt gegeven bij jouw beoordeling?

  “Ik ben begonnen met het bekijken van alle opnames. Daarbij heb ik uiteraard gelet op de muzikale uitvoering - deartistieke en muzikale kwaliteit van de inzending. Maar, en dat vind ik zeker zo belangrijk, daarnaast heb ik gelet op de creativiteit van de inzendingen. Hebben de orkesten hun best gedaan om een interessante uitvoering neer te zetten? Hebben ze er een leuk filmpje van gemaakt? Die aspecten maken het voor het grote publiek immers leuk om naar te kijken!” Nederland heeft een florerende muzieksector. Vooral in de popmuziek gebeurt veel. ‘s Werelds beste DJ’s komen uit Nederland en ook de Nederpop blijft immens populair. Onze muziekwedstrijd heeft dertien orkesten ertoe bewogen om hun uitvoering van ‘Van Oranje’ op YouTubete zetten. Dertien orkesten met in totaal meer dan 750 muzikanten, waaronder vele jongeren. Ook de (amateur)muziek in Nederland lijkt dus te leven.  

Wat is de huidige stand van zaken? Hoe ‘doet’ Nederland het?

“De laatste tijd staat de amateurmuziek helaas wel wat onder druk. Kwalitatief is het allemaal nog steeds van heel hoog niveau, maar in de kwantiteit neemt het af. Dit is vooral een maatschappelijk probleem dat samenhangt met de toenemende individualisering waardoor het hele verenigingsleven onder druk is komen te staan. Aan de andere kant: degenen díé voor de (klassieke) muziek kiezen en lid worden van een orkest gaan er wél helemaal voor. Verder zien we ook veel regionale verschillen. Het zou een Randstedelijk probleem kunnen zijn want in het Zuiden gaat het nog steeds goed. Ook in Oost Nederland, in Noord-Holland en in Friesland zien we nog een bloeiend orkestenbestand. Het verbaast mij dan ook niets dat de meeste inzendingen in deze muziekwedstrijd juist uit die regio’s afkomstig zijn. Gelukkig kan ik zeggen dat er dit moment er in Nederland nog vele honderden orkesten actief zijn. De amateurmuziek blijft hoe dan ook een belangrijke sector.” Terug naar onze muziekwedstrijd. Hoe hebben de orkesten het gedaan? Wat is je het meest opgevallen? “Hoewel ik een beetje teleurgesteld ben over het aantal inzendingen moet ik zeggen dat ik blij verrast ben met het algemene niveau. Wel heb ik geconstateerd dat er soms grote contrasten zijn tussen muzikaliteit en creativiteit. Er zijn orkesten die het stuk muzikaal gezien heel goed ten gehore weten te brengen, maar die nauwelijks iets hebben gedaan aan de creativiteit van de uitvoering - en daarmee van hun inzending. Daarentegenzijn er ook orkesten die muzikaal gezien wel eens een paar steekjes laten vallen, maar waarbij de creativiteit en het speelplezier van het scherm afspat.” “Verder zie ik grote verschillen in de interpretatie van het stuk. Ik vind dat zeker ook een meerwaarde van deze wedstrijd, het feit dat de wijze waarop de orkesten met de opdracht zijn omgesprongen, heel divers is. Eigenlijk zou dat aspect verplicht moeten worden gesteld: maak jezelf bewust van de opdracht en wat je er allemaal mee kunt doen. Muziek is héél veelzijdig, het kan tot zó veel leuke en mooie dingen leiden!”

Welke drie orkesten maken kans om in Carré op te mogen treden? Met andere woorden: wie zijn de genomineerden?

“Wel, ik wil alvast beginnen met een verrassing. De jury was dermate onder de indruk van de inzendingen, dat we besloten hebben om niet drie, maar vierorkesten te nomineren.Uit deze vier orkesten kiezen we op 20 augustus de winnaar. Het winnende orkest heeft dan nog ruim vijf weken de tijd om haar optreden voor te bereiden.” Dit zijn, in willekeurige volgorde, de vier nominaties met daarbij de onderbouwing uit het juryrapport: “Eensgezindheid” uit Heiloo Dit orkest heeft met een originele inzending laten zien dat zij muzikaliteit aan creativiteit weten te binden. Het thema “spelen in vrijheid” was uitstekend gekozen. De jury vond deze inzending heel leuk. “Melodia” uit Wijckel “Creatieve presentatie. Ook dit orkest heeft met mooie beelden veel werk gemaakt van de opname. Een origineel idee, en ook nog eens goed uitgewerkt.” “Frysk jeugd Orkest” “Mooi samenspel, uitvoering klinkt prachtig. Een mooie interpretatie van de partituur. Fris, strak. De opname is verzorgd en functioneel. Hier is veel aandacht aan besteed.” “Excelsior” uit Winterswijk “Dit orkest heeft een prima muzikale indruk achter gelaten. Goede uitvoering, met zorg gemaakte opname, geeft een goed beeld van de muzikale en culturele activiteiten van het orkest.” Volgende week geven we het woord aan Carl Wittrock, de componist van het stuk ‘Van Oranje’ en tevens jurylid van deze wedstrijd. De jury komt zoals gezegd in augustus nog één maal bijeen zodat op 20 augustus bekend kan worden gemaakt welk van deze vier genomineerde orkesten de definitieve winnaar is van de muziekwedstrijd.

De filmpjes

De muziekwedstrijd 200 jaar Koninkrijk met alle dertien inzendingen is hier te beluisteren en te bekijken: [embed]https://www.youtube.com/watch?v=om9XFgiyTyo&list=PLmdye96R_uPtw_nOI5yktO6oYbD2iU_Ce[/embed]

Auteur

Meintje Haringsma