Meer nesten eikenprocessierups Gaasterland

BALK

 In voormalige Gaasterland zijn meer nesten gevonden van de eikenprocessierups dan voorgaande jaren. Het kriebelige insect , zorgt vaak voor veel huidirritatie en irritatie van ogen of luchtwegen

Medewerkers van de gemeente zijn gestart met het actief zoeken naar nesten. De nesten worden gemarkeerd met een lint en later opgeruimd. Nesten op particulier terrein worden niet door de gemeente opgeruimd.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen).

Voorkomen

Bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen is het raadzaam hals, armen en benen goed te bedekken en niet op de grond te gaan zitten. Ouders wordt aangeraden hun kinderen voor het gevaar van de rups te waarschuwen. GGD Fryslân adviseert dan ook om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Meer informatie over de eikenprocessierups: Voorkomen klachten eikenprocessierups

Auteur

Meintje Haringsma