Cornelis Jellesma sensationeel in vierde ronde Sc Rijs

RIJS

Vrijdag 16 oktober speelden de leden van Sc Rijs de vierde ronde. Theo Zwartjes kwam 2 pionnen achter tegen Frans Lagerwaard. Met zijn twee paarden had hij nog lang weerstand kunnen bieden. Theo ruilde de hengsten en daardoor kon Frans makkelijk naar winst afwikkelen. Cornelis Jellesma maakte het Herman Beks ontzettend moeilijk. De opening en het middenspel waren overduidelijk voor Cornelis. Een sensatie hing in de lucht. Cornelis meende een kwaliteit te winnen door dameruil. Echter Herman had andere plannen. Twee torens tegen een dame is ook mogelijk. Omdat er een schaakje tussen zat kon hij nog een loper meenenemen. De partij was beslist. Jan Wevers moest met zijn paarden de hoek in, omdat Jappie Breimer een aanval op de koningsvleugel ondernam.

Paard in de hoek

Je zou verwachten, een paard in de hoek? Komt dat wel goed? Jan kwam er uitstekend uit. De paarden kwamen terug in het spel en de aanval werd afgeslagen. Er zat niet zoveel swung meer in de partij en ze besloten tot remise. Chris Draijer begon met een rare openingszet. Sijtze van der Wal had geen zin in rare grappen. Bijna alle stukken werden afgeruild. Op een paard tegen loper na dan. Sijtze had het nadeel, dat hij 1 pion alleen in het centrum overhield. Chris ging met zijn paard de prairie op en vond hier en daar toch wat pionnenvoer. Een ver doorgebroken pion gaf de doorslag en pas laat op de avond kon Chris het volle punt binnenharken. Trienke Wijmenga maakte in het middenspel een pion buit en stond duidelijk beter. Met een mooie torenzet had ze de partij naar zich toe kunnen trekken. Zij speelde echter de dame en nu kon Auke Wouda met zijn dame een tegenaanval plaatsen. Trienke probeerde met een grapje een pion te winnen, helaas vergat zij haar toren op h3! Deze werd meteen gekaapt. De rollen waren omgedraaid, Auke stond gewonnen. Na nog enkele zetten gaf Trienke op. Hans Starreveld probeerde Hans Kloots met een mooi paardzetje te verrassen.

Boze opzet pareren

Hans Kloots had alle grapjes goed in de smiezen en pareerde de boze opzet. Het leek even dat hij het heft in handen mocht nemen. Op zijn beurt lette Hans Starreveld goed op. Na afruilen werd de vrede getekend. Remise. De langste partij van de avond werd gespeeld tussen Henk Breimer en Tjeerd de Vries. Henk zette meteen Tjeerd onder druk, wel ten koste van een pionnetje, maar hij had er spel genoeg voor. Langzaam maar zeker wist Tjeerd zich los te worstelen en kwam steeds beter te staan. Uiteindelijk trok hij aan het langste eind en won.

Auteur

Meintje Haringsma