Werkstukken jeugd als inspiratiebron voor kunstenaarsechtpaar

BALK

Vrijdagochtend kwamen de schoolkinderen van basisschool ‘De klinkert’ in een optocht naar het Museum Stedhûs Sleat in het hart van het stadje Sloten. Daar boden zij hun werkstukken aan die in het kader van het Elf Fountains Project zullen worden tentoongesteld vanaf 26 oktober tot 1 november. De werkstukken hebben als thema ‘een stadsfontein’.

Museumbestuurders Dieuwke de Jong en Bavo Galama namen de tekeningen, foto’s, werkstukken in klei en schaalmodellen enthousiast dankbaar in ontvangst. Deze werkstukken van de schooljeugd zijn bedoeld als inspiratie voor het kunstenaarsechtpaar Jorge en Lucy Orta die in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zijn uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een fontein in de stad Sloten. De kunstenaars komen 30 oktober over uit Frankrijk om met eigen ogen het werk van de schoolkinderen te kunnen aanschouwen. Overigens is het de bedoeling dat in 2018 in alle Friese Elf steden een door internationale kunstenaars ontworpen fontein zal worden geplaatst.

Sloten heeft voortrekkersrol

In de voorbereidingen daartoe vervult de stad Sloten een voortrekkersrol hetgeen mede wordt veroorzaakt doordat het kunstenaarsechtpaar heeft aangegeven de fontein samen met de bewoners, jong en oud, tot stand te willen laten komen.

Opening tentoonstelling

Maandag 26 oktober wordt in Sloten de speciale tentoonstelling geopend van de kinderen in het Museum Stedhûs Sleat. De kinderen van basisschool ‘De Klinkert’ tonen dan hun opvattingen, visies en ideeën rondom het thema stadsfonteinen. Alle kinderen,van groep 1 tot en met groep 8, leveren hier hun bijdrage aan. Het Argentijns-Engelse kunstenaars echtpaar Jorge en Lucy Orta is bekend van grote kunstprojecten in wereldsteden als Londen, Parijs, Chicago, Rome en Barcelona en hebben hun werk mogen exposeren in landen als China en Zuid Korea. Zij hebben tijdens hun bezoek aan Sloten einde 2014 kennisgemaakt met de bewoners en daar de intentie uitgesproken de fontein mede samen met de inwoners tot stand te laten komen. Daar hoort ook de jongste generatie Slotenaren bij.

Schoolproject

Daarom is al voor de zomervakantie op basisschool ‘De Klinkert’ een speciaal schoolproject gestart om ook de jongste Slotenaren de gelegenheid te geven mee te denken over de geplande stadsfontein.  Later in de week komen Jorge en Lucy Orta vanuit Parijs naar Sloten toe, speciaal om deze tentoonstelling persoonlijk te kunnen bekijken en zich door het werk van de kinderen te laten inspireren.

Auteur

Meintje Haringsma