Het 'politievirus' waart weer rond

BALK

Het 'politievirus' waart weer rond. Dat laat de politie weten. Dit is een virus dat ook wel gijzelingssoftware wordt genoemd. Hiermee blokkeren criminelen de computer van mensen. Deze digitale afpersers doen zich vaak voor als de politie. Mensen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen. Niets is minder waar: het bericht is niet afkomstig van de politie en de computer blijft ook na betaling geblokkeerd.

Welke varianten ransomware bestaan er?

Bij de politie zijn tientallen varianten van ransomware bekend, ook wel het politievirus genoemd. Ook in andere landen heeft men hier last van. Vrijwel altijd wordt de naam van de politie misbruikt om onschuldige computergebruikers op het verkeerde been te zetten. De ernst van de ransomware neemt toe. Zo toonde de eerste versie alleen een geschreven tekst, in jongere versies worden mensen plotseling toegesproken door een stem of worden er door de webcam opnames van de gebruikergemaakt.

Cryptoware

Een variant van malware die lijkt op ransomware is cryptoware. Een virus dat  bestanden vergrendelt en onherstelbaar vernietigt. De enige maatregel die mensen kunnen nemen om zich te wapenen tegen deze vorm van cybercriminaliteit is regelmatig back-ups maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen. Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt. Preventie is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit. Meer informatie over cryptoware en preventieve maatregelen zijn te vinden in het bestuurlijk advies cryptoware.

Slachtoffer worden van ransomware: hoe werkt het?

Tot nu toe worden computers vooral met ransomware besmet bij het surfen op het internet. Ransomware wordt vaak verstopt in advertenties. Mensen hoeven niet eens altijd bewust op een advertentie te klikken: criminelen verstoppen hun kwaadaardige programmatuur ook soms op ‘onzichtbare’ plekken op sites. Ransomware kan in principe overal op het internet op worden gelopen.  Wel bevatten pagina’s met veel (seks)advertenties gemiddeld genomen vaker ransomware. Websites van bekende ‘sterke merken’ hebben er vaak minder last van. Maar een besmetting is nooit helemaal te vermijden.

Wie zitten erachter en wat doet de politie?

De politie ziet dat er verschillende versies van ransomware bestaan met hun eigen vormgeving, taalgebruik en techniek. Er wordt daarom aangenomen dat er meerdere groepen achter de productie en verspreiding zitten. De criminelen gaan op slimme wijze te werk door vrijwel geen digitale sporen achter te laten, een anonieme betaalwijze aan te bieden en anderen het geld te laten incasseren. Toch worden regelmatig betrokkenen ontmaskerd. De politie doet in internationaal verband onderzoek naar de criminelen en zet zich daarnaast in voor preventie.

Waarom blijft deze ransomware bestaan?

Ook digitale afpersers worden gedreven door geld. Zolang computergebruikers blijven betalen als zij slachtoffer zijn geworden van ransomware, blijft dit probleem bestaan. De criminelen achter de ransomware spelen slim in op het schaamtegevoel door te refereren aan het bezit van illegale bestanden of het downloaden van porno. Veel mensen schrikken van dit bericht en hopen er snel vanaf te zijn na betaling. Niets is minder waar! De politie adviseert met klem om nooit te betalen. Deze blokkade is niet afkomstig van de politie en de computer blijft geblokkeerd, ook als mensen betalen.  

Wat te doen als een computer besmet is?

Surf op een andere computer (of bijvoorbeeld een smartphone of tablet) naar de website fraudehelpdesk.nl. Op deze sites zijn  instructies en stappenplannen te vinden over hoe ransomware eenvoudig verwijderd kan worden. Lukt dat niet dan moet een specialist worden ingeschakeld.

Auteur

Meintje Haringsma