Hoe verdient Nederland straks zijn brood?

BALK/ SNEEKO

p dinsdag 3 november  zijn ondernemers en maatschappelijke instellingen uit Zuid-West Fryslân en medewerkers van CVO van harte uitgenodigd voor een avond vol inspiratie en debat. Nederland verandert, de wereld verandert. Wat vraagt dat van organisaties en de manier waarop jonge mensen zich moeten voorbereiden als werknemer van de toekomst? Het publiek denkt hierover na samen met Peter van Lieshout, Sjouke Tjalsma, regionale ondernemers en leerlingen en docenten van Bogerman, Marne College, CSG Gaasterland en de Zuiderpoort.

De avond is voorbereid samen met Handel en Industrie Sneek. Samen met hen is een  avond samengesteld, die ondernemers, maatschappelijke organisaties en onderwijs bij elkaar brengt. De avond vindt plaats in Theater Sneek. Bedrijven en instellingen ontvingen deze week een uitnodiging, voor het personeel ligt er uiterlijk maandag een uitnodiging in het postvakje. Iedereen kan zich aanmelden op www.broodverdienen.nl.

Verdienmodel van Nederland

Spreker Peter van Lieshout legt de nadruk op het verdienvermogen van Nederland. “De economische, politieke en sociale verhoudingen zijn ingrijpend en blijvend gewijzigd. Het Westen speelt een steeds kleinere rol in de wereld en Nederland is daarbinnen weer een klein land dat kwetsbaar is voor schokken – en met de voortgaande globalisering is die schokgevoeligheid alleen maar groter geworden, zo toont de financiële crisis gevoeglijk aan. Dat vergt een antwoord dat zich voldoende rekenschap geeft van deze veranderingen.”

Aanpassen

Sjouke Tjalsma vertelt vanuit praktijkervaring hoe organisaties zich kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Tjalsma: “Dit kan bijvoorbeeld door veel aandacht te geven aan research en development en door steeds opnieuw innovatieve en duurzame producten te ontwikkelen. Lankhorst Engineered Products is marktleider in hoogwaardige kunststof producten. Die worden gemaakt van zowel gerecyclede als nieuwe grondstoffen.” Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zitten bij Lankhorst in het DNA. Het bedrijf bestaat al ruim tweehonderd jaar, maar heeft nog steeds de trekken van het familiebedrijf dat het lange tijd was. Een bedrijf dat inmiddels wereldwijd opereert en tegelijk heel sterk geworteld is in de samenleving van Súdwest Fryslân.

Auteur

Meintje Haringsma