Henk Tromp in concert in de Klameare in Workum

WORKUM

Op 1 november treedt Henk Tromp op in de Klameare in Workum om 15.00 uur. De Workummer zorgt voor een concert met muziek voor een zeer afwisselende bezetting: pianoduo, pianotrio, kwartetten, een kwintet en werken voor koor.

Medwerking wordt verleend door professionele instrumentalisten:  Kurios Klarinetkwartet, hoboïste Nynke Jaarsma, Blaaskwintet Blaasvaak, Pianotrio Hexapode en het plaatselijke amateurkoor Sjongsum. Al enkele jaren is Henk Tromp woonachtig in Workum. Workum Klassiek wilde dan ook aandacht besteden aan zijn muziek. De organisatie noemt het een uitdaging: een programma met alleen muziek van een toch voor velen onbekende componist. Het feit dat dit een inwoner is van Workum is natuurlijk leuk meegenomen, maar mag nooit een doorslaggevend motief zijn om in die plaats een concert te organiseren. Wèl het gegeven van toegankelijke en boeiende muziek en de afwisseling van genres en bezetting. Daarnaast vindt Workum Klassiek, die dit concert in haar jaarprogramma heeft opgenomen, het gegeven dat een plaatselijk amateurkoor meezingt in een programma met professionele musici in haar kwalitatief goede muziekserie,ook van groot belang.

Henk Tromp

Henk Tromp begon zijn muzikale carrière met het bespelen van de klarinet in de Harmonie in Bergen (NH). Hij ging naar het conservatorium in Amsterdam en behaalde daar in 1956 het diploma Hoofdvak Klarinet. Vanaf 1960 zat hij 10 jaar in Canada, waar hij op diverse lagere middelbare scholen les gaf in vocale en instrumentale muziek. Ook werd hij daar dirigent van een plaatselijk koor en harmonieorkest. Terug in Nederland werd hij klarinetdocent aan de muziekschool in Alkmaar. Ook leidde hij daar samenspelgroepen. Dat duurde tot 1988. Ondertussen (van 1979- 1982) schreef hij de klarinet-methode ‘Klarinet leren spelen’, uitgegegeven bij Broekmans en Van Poppel. En Alkmaar had hem meer te bieden: ook in 1970 werd hij dirigent vanhet Alkmaars Bejaarden Orkest, later omgedoopt tot Alkmaars Senioren Symfonie Orkest. Met een onderbreking van 12 jaar leidde hij dat orkest tot 2013. Voor dat orkest schreef hij in die periode meer dan 100 arrangementen en composities. Het jaar 1970 was een jaar, waarin Henk Tromp ook nog dirigent werd van de Fanfare Tuitjenhorn, een functie die hij bekleedde tot 1977. In dat jaar begonnen zijn compositorische activiteiten ook pas goed: een veelheid aan composities ontstond w.o. 3 klarinetkwartetten, meerdere composities voor blazers en voor koor.

Toegankelijke stijl

Henk schrijft in een toegankelijke stijl. Natuurlijk beïnvloed door de grote componisten van heden en verleden, maar heeft toch ook beslist een eigen sound die soms teruggrijpt op de tonaal toegankelijke wereld van de harmonie-fanfarestijl, maar die soms (zoals in de klarinetkwartetten toch ook duidelijk wat modernere samenklanken laat horen. Ook hierin dus zeer afwisselend. Net dus als de samenstelling van het programma:het Kurios Klarinetkwartet speelt twee klarinetkwartetten en het Blaaskwintet van Tromp wordt gespeeld door het Blaaskwintet Blaasvaak.Het Pianotrio Hexapode speelt het ‘Stadhouders Trio’ enHoboïste Nynke Jaarsma en pianist Jan van Liere geven een uitvoering van de Serenade. En dan is er enkele malen een optreden van Workumer koor Sjongsum o.l.v. Margo Konings. Voor deze gelegenheid is het koor uitgebreid tot ruim 40 mensen. Zij zingen met begeleiding van piano, cello en bas drie liederen op teksten van Marsman. Alle instrumentalisten spelen samen ‘Variaties op early one morning’. En, last but not least, wordt het programma geopend met ‘Samenspraak’ en besloten met ‘De Klokken van Siena’, waarbij het koor en alle instrumentalisten meedoen.

Zaal verbouwd

De oude zaal zal worden ‘verbouwd’ met het publiek in de zaal en op het podium en de musici op de vlakke zaalvloer. Want voor het openingsnummer en voor “De Klokken van Sienna’ aan het slot is het podium een beetje te klein. E.R.

Auteur

Meintje Haringsma