Gratis aardappelen rapen bij Oudemirdum

OUDEMIRDUM

Het was een simpel oproepje op Facebook en wat andere sites: Boerin Fokje Folkertsma riep mensen op om bij hun boerderij aan het Huningspaed gratis aardappelen te komen halen. ´Er liggen voor wel honderden gezinnen gratis aardappelen,´ schreef ze verder. De boerin vertelt verder dat het te nat was, waardoor de tractoren en machines niet alles konden oogsten.

Bij de boerderij waren zondag diverse gezinnen naar het land gekomen. Er werd met spaden en ander gereedschap flink in de grond gegraven, waarna mensen de grote aardappelen uitgroeven en in hun kisten, emmers en zelfs soms in de kofferbak van hun auto laadden. Volgens Folkertsma kunnen er waarschijnlijk nog we de hele week aardappelen opgegraven worden. Wie dat wil kan gewoon naar het aardappelveld gaan en flink wat knollen meenemen. ´Het leuke is dat veel mensen ook meenemen voor anderen die het ook goed kunnen gebruiken. En wij zijn er zelf mee geholpen, want de aardappelen moeten echt van het veld,´ zei ze. In de Balkster Courant van deze week meer over deze spontane actie en de mensen die langskwamen om hun eigen voorraad aardappelen te oogsten. Foto´s en verhaal: Meintje Haringsma

Auteur

Meintje Haringsma