Museum Hindeloopen kampt met pompoenengebrek

HINDELOOPEN

Het was een gezellige bende in Museum Hindeloopen op donderdag- en vrijdagmiddag in de herfstvakantie. Er kwamen zoveel kinderen op het betoverde museum af, dat het gebouw bijna uit zijn voegen barstte! Er waren dan ook een heleboel geheimzinnige activiteiten te doen. Het museum was betoverd door een oude tovenaar. Hij zat op de tovenaarsschool. Maar daar werd hij gepest door jonge moderne tovenaars. Die lachten hem uit omdat hij een ouderwets toverboek had en geen i pad of computer. En omdat hij zicht verplaatste op een bezem en niet met een helikopter. Hij zou die tovenaartjes weleens laten zien dat hij nog geweldig kon toveren. Daarom betoverde hij het moeilijkste wat er was. Een museum.

Slapend

De kinderen vonden hem slapend op de bovenverdieping. Het museum kon toch niet zo betoverd blijven? Goede raad was duur. Als de kinderen de tovenaar zouden helpen, dan zou hij de betovering opheffen. Daarvoor moesten ze geheime teksten ontcijferen, vreemde voorwerpen raden met een toverbril op, betoverde cake maken, toverspreuken bedenken met een tovenaarshoed op en spinnen tellen. In groepjes gingen ze de opdrachten te lijf. Ieder groepje koos een toverspreuk uit. Met behulp van één bedachte toverspreuk en een paar keer oefenen werd de betovering opgeheven. Maar…het werkte pas na 24 uur. Iedereen was er nu wel van overtuigd dat de tovenaar nog prima kon toveren, ook al gebruikte hij nog ouderwetse middelen. Daarna konden de kinderen een pompoen uithollen of een magische plafondmobile maken.

Pompoenengebrek

De meeste kinderen gingen voor de pompoen. Dat betekende dat de vrijwilligers van de kinderwerkgroep van de Vereniging Vrienden Museum Hindeloopen tijdens en na de eerste middag stad en land af moesten om nog pompoenen te krijgen. Ze belandden zelfs in Arum en Kimswerd. Het werden twee hele leuke en leerzame middagen. In de opdrachten waren voorwerpen uit het museum verwerkt. Zo kregen ze kennis van oude voorwerpen. Ooit van een ‘snotneus’ gehoord? Meer dan 80 kinderen kwamen (vaak met aanhang) op die middagen langs. Na afloop moesten de vrijwilligers het hele museum van pompoenresten ontdoen. De tovenaar liet verstek gaan. Hij was te moe van al dat getover.

Auteur

Meintje Haringsma