Aftrap voor Vrijwilligerscollege De Fryske Marren

JOURE/BALK

Met een workshop netwerken gaf Wethouder Schouwerwou vorige week in Joure de officiële aftrap van het Vrijwilligerscollege in De Fryske Marren. Het Vrijwilligerscollege is geen stenen gebouw, maar een methode waarbij mensen vrijwillig hun talenten overdragen aan andere vrijwilligers.

Een zaal vol belangstellende vrijwilligers van verschillende organisaties in De Fryske Marren waaronder uit Gaasterland deden actief mee tijdens de workshop van de wethouder. Centraal stonden vragen als: 'Wat is het nut van netwerken, hoe bouw je een netwerk op en onderhoud je deze?' De deelnemers ondervonden het aan den lijve door een bol garen kruislinks door de zaal te gooien. Zodoende ontstond er een talenten netwerk.

Vrijwilligers die van vrijwilligers leren

Vrijwilligers die van vrijwilligers leren, dat is het doel van het college. Het aanbod in trainingen van het Vrijwilligerscollege is gericht op de vraag van vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan een penningmeester van een organisatie, die vrijwilligers van andere organisaties een bijspijkerles boekhouden aanbied, of een weerbaarheidtraining voor vrijwilligers. Er is veel mogelijk en daarmee biedt het Vrijwilligerscolleges een nieuwe manier van persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers aan op een laagdrempelige manier.

Meer informatie en trainingen

Het Vrijwilligerscollege wordt ondersteund door het Skanfonds en de gemeente De Fryske Marren en wordt door Timpaan Welzijn i.s.m. Miks-Welzijn opgezet. Op www.punttwa.nl/vrijwilligerscollege is meer informatie te vinden over het Vrijwilligerscollege en wordt het trainingsaanbod weergegeven. Het trainingsaanbod is groeiende. Vrijwilligers(organisaties) kunnen zowel hun vraag neerleggen als hun talent die zij willen delen. Talenten kunnen heel divers zijn, van deskundigheid in werken met Excel tot het bewerken van foto's voor de website. Daarnaast kunnen ook bedrijven meewerken als zij vanuit maatschappelijke betrokken ondernemen kennis willen delen met vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligers die een organiserende rol willen hebben binnen het college kunnen zich ook melden bij Timpaan Welzijn (j.veldhuizen@timpaanwelzijn.nl of 06-52 68 02 28).

Auteur

Meintje Haringsma