Het Geschenkenhuis viert eeuwfeest: van borstelwaren tot woondecoratie

BALK

Begin november 1915 startte Hendrik Jongsma en Dutje Jongsma- Stegenga op 12 m2 een handel in ondermeer tabak, borstelwaren, fantasiekaarten en blauwsel. Een eeuw later is de winkel 25 keer zo groot en zijn huishoudartikelen en speelgoed de belangrijkste productgroepen.

Veel ondernemers zijn bang dat ze geen opvolgers hebben. Daar hoeven ze bij familie de Vries vooralsnog niet bang voor te zijn. Dochter Maren (6) en zoon Jorik (4) kennen – al hoe klein ze zijn – het klappen van de winkelzweep. ,,Met name Maren is al een echte onderneemster”, zegt Josha trots. ,,Zo verkoopt ze zomers op de braderie in haar eigen winkeltje cupcakes en weet ze feilloos wat waar in onze winkel staat. Als we artikelen naar het magazijn brengen, zegt ze op de weg terug: ‘Net mei lege hannen rinne, heit.’

Grootvader Hendrik Jongsma

Over overgrootvader Hendrik Jongsma kon in 1915 echt niet bevroeden dat een eeuw later de vijfde generatie enthousiast door het pand aan de Van Swinderenstraat 30 loopt. ,,Want dat is de basis”, legt Josha’s vader Wabe de Vries uit. ,,Het begon heel klein, in de huiskamer en naast de winkelactiviteiten had Hendrik ook een lijstenmakerij. Voor inkoop ging hij helemaal op de bakfiets naar Leeuwarden, dat is nu nauwelijks nog voor te stellen.” Josha: ,,En als je de prijzen van toen ziet: producten van 10 cent!” De ouders van Ine de Vries- Jongsma – Johannes en Antje – namen het stokje over in 1948. De winkel werd toen ‘De Goedkoope Bazar’. ,,Ik herinner me vooral dat ik het heel leuk vond in de winkel’’, vertelt Ine. ,,We woonden erachter en onze cadeautjes lagen met Sinterklaas altijd ergens tussen de stellingen verstopt. Ook mochten mijn zus en ik af en toe mee naar Baarsma in Zwaagwesteinde. Daar werd dan het speelgoed ingekocht. Baarsma is overigens nog steeds een leverancier van ons. Mijn vader bezorgde goederen op zijn motor bij de mensen thuis. Soms mochten wij dan wel eens mee. Mijn vader was een echte zakenman, mijn moeder was een lieve, hartelijke gastvrouw voor het personeel en vertegenwoordigers. De koffie stond altijd klaar en als het uitkwam mochten ze zelfs blijven eten.”

Een echt warenhuis

Een echte zakenman zit niet stil, en dus werd de winkel in 1955 compleet verbouwd tot ‘Gaasterlands eerste zelfkeuze zaak’. ,,We waren heel trots”, aldus Ine. ,,Een echt warenhuis, met zelfbediening, en dat in Balk! Het was wel hard werken, van maandag tot en met zaterdag was de winkel open en ook ’s avonds kwamen er nog weleens mensen aan de deur. In 1962 ging ikzelf in de winkel werken. Ik kwam vanaf de ULO en had er zin in, het was een vrije keus. Ik weet nog goed dat zelfgemaakte hoelahoeps mijn eerste verkopen waren. Vakanties nam je ’s zomers niet, dus dan zag ik mijn vriendinnen minder, maar ik had vrij op een ander moment. Ik heb dat nooit als vervelend ervaren.”

Veel meer vloeroppervlakte

In 1966 kocht Johannes Jongsma het naburige pand op nummer 31 van de familie Hettinga erbij en werden de twee panden samengevoegd. Het betekende een flinke stijging van het vloeroppervlak. Zes jaar later bracht de liefde Wabe de Vries ook tot het ondernemerschap. Komend vanuit militaire dienst voelde hij eerst nog niet zoveel voor de winkel. ,,Ik was smid maar ben uiteindelijk toch in de zaak gestapt. Ine en ik namen begin jaren ’80 de zaak over en dat was pittig, het waren immers de crisisjaren. Maar in 1987 durfden we toch een grote verbouwing aan, de winkel werd uiteindelijk 300 m2. De handgemaakte stellingen uit 1955 gingen ruim dertig jaar na dato het pand uit. Het was een hele investering.” ,,Het leukste toen vond ik het inrichten van de winkel”, zegt Ine lachend. ,,Alles was nieuw, en het op kleur zetten van de producten kwam in opmars. Een mooie tijd.”

Hart in de winkel

Sinds 2002 is Josha de vierde generatie in de zaak. Zijn zussen Annikki en Gabritta leiden andere levens, maar Josha wist van jongs af aan al dat zijn hart in de winkel lag. ,,Ik kan niet voor een baas werken”, licht hij toe. ,,Eigen baas zijn, ik wil niets anders. Mijn ouders en ik zijn alle drie eigenaar en dat gaat heel goed. We hebben allemaal onze eigen taken. Mijn vader doet de huishoudelijke afdeling, mijn moeder woondecoratie en Friese souvenirs. Ik doe voornamelijk de speelgoedafdeling en waar nodig vullen we elkaar natuurlijk aan.” ,,Een vrouw koopt toch andere dingen in dan een man”, reageert Ine. Wabe: ,,Ik draai nog volledig mee. Je blijft actiever als je onder de mensen bent en ik wil nog niet achter de geraniums zitten. Ik ben het werken gewend.” ,,Het mooiste vind ik de band die je met de klanten opbouwt”, zegt Josha. ,,Neem bijvoorbeeld zomers de toeristen. Ze komen vaak ieder jaar weer terug en je ziet ze ouder worden. Soms vertellen ze hoeveel plezier ze van hun aankopen hebben. Ik zal het je nog sterker vertellen: deze foto kreeg ik van een klant. De forse boom die erop staat was eerst een paastak die wij in de winkel verkochten. Dat mensen de moeite nemen om je dat te vertellen, ja dat is geweldig.” Na wederom een verbouwing in 2010 – nieuwe vloerbedekking, nieuwe stellingen en de winkel werd opnieuw ingedeeld – maakt de familie de Vries zich nu op voor het 100-jarig jubileum. De etalage komt vol te hangen met oude advertenties en foto’s. In de week van 7 tot en met 14 november zijn er talloze acties en activiteiten in de winkel. ,,Een bijzondere gelegenheid waar we veel zin in hebben”, besluit Josha. ,,We blijven inventief en ondernemend.” Amanda de Vries

Auteur

Meintje Haringsma