Jongsma Totaal Wonen bedankt klanten voor 100-jarig bestaan

BALK

Jongsma Totaal Wonen bestaat dit jaar een eeuw. En dat wordt gevierd op 7 november van 10.00 tot 17.00 uur in de winkel aan de Van Swinderenstraat 20-21 in Balk. ‘We willen stilstaan bij onze geschiedenis en onze klanten bedanken. Zonder hen hadden wij die 100 jaar nooit gehaald,’steltStiny van der Weit-Bruinsma die het bedrijf samen met haar man Jan van der Weit bestiert.

Oprichters

De winkel werd opgericht door . Jongsma werkte aanvankelijk op de zuivelfabriek in Balk, maar besloot in 1915 samen met zijn vrouw een winkel te beginnen aan de Van Swinderenstraat 30. Dat winkeltje heette toen nog ‘De Goedkope Bazar’, maar werd wel de basis van het hedendaagse bedrijf. In 1941 kocht het paar, dat inmiddels flink wat uitbreidingen achter de rug had, het huidige pand. Vanaf 1951 zetten hun kinderen Hieke Jongsma en haar man Thomas van der Weit de woonwinkel voort, samen met Pier Jongsma en zijn vrouw Hennie de Boer. Inmiddels isde derde generatie, Jan van der Weit en Stiny van der Weit-Bruinsma al weer 30 jaar actief en werkt de vierde generatie mee in het bedrijf. He bedrijf, dat door de jaren heen is uitgegroeid werkt met een hecht team voor zowel de particuliere- als projectmarkt. Mensen en bedrijven kunnen er terecht voor het aankleden van hun woning of bedrijf en dat varieert van vloer tot vloerbedekking, van meubelen tot beden en van raambekleding tot zonwering.

Modeshow en expositie

Tijdens de feestdag worden op een inspirerende manier de producten uit de winkel geshowd. Deze show die om 11.00 en 15.00 uur plaatsvindt, is tot stand gekomen in samenwerking met Universal Gym onder leiding van Johan Huisman. Ook zal er een unieke historische expositie over de geschiedenis van Jongsma en de historie van Balk te zien zijn. Deze expositie is in de maanden november en december te zien. Verder kunnen bezoekers de hele dag onder het genot van een kopje koffie, thee en een feestelijk gebakje, live muziek beluisteren en jubileumaanbiedingen bekijken. Het paar dat tegenwoordig de scepter zwaait in het bedrijf,  krijgt tegenwoordig vaak de vraag wat ze als geschenk willen voor dit jubileum. ‘De komst van mensen in ons geschenk,’ zeggen we dan steevast.'

Auteur

Meintje Haringsma