Kwart eeuw Wereldwinkel Gaasterlân

BALK

Op 7 november viert Wereldwinkel Gaasterlân haar 25-jarig jubileum. Wat in 1990 begon in een huiskamer groeide uit tot een winkel die niet meer weg te denken is uit Balk. Toch hopen de vrijwilligers dat over een x aantal jaren de Wereldwinkel niet meer nodig zal zijn.

Een druilerige oktobermiddag in de herfstvakantie. Weinig mensen op straat, maar de Wereldwinkel Gaasterlân aan het F.D. Hoekstraplein wordt druk bezocht. De winkelbel gaat af en aan. Het in 2014 vernieuwde pand zit dan ook op een toplocatie, zo dicht bij de supermarkt en het centrum. Heel wat anders dan in een huiskamer waar het 25 jaar geleden allemaal begon. ,,We verkochten toen vooral fairtrade koffie”, zegt voorzitter Nel Kranenburg. ,,Vanuit de huiskamer was de volgende stap het verkopen vanuit een kraam op de Balkster Brol. Hierna werd het Tsitsi’s African Heritage, vanaf oktober 2001 ging het alleen verder als Wereldwinkel Gaasterlân. Ik was vanaf 1993 ongeveer zes jaar betrokken bij de Wereldwinkel. Daarna ben ik er een hele tijd uit geweest en nu zet ik me sinds drie jaar er opnieuw voor in.”  

Vrijwilligers

Nel staat niet in de winkel, dit in tegenstelling tot Sandra Visser, zij is sinds zes jaar vrijwilligerster en maakt momenteel uit van de jubileumcommissie. ,,Ik vind het fijn om in de Wereldwinkel te staan”, zegt ze enthousiast. ,,Ik heb het werk dichtbij huis en wil graag iets doen voor de mensen ver weg, iets structureels veranderen. En dat kunnen we door middel van de verkopen van de Wereldwinkel. De landelijke vereniging verzorgt bijvoorbeeld de certificering, waardoor ook kleinschalige boeren verzekerd zijn van een inkomen. Ook hebben we met de Wereldwinkel Nepal gesteund – dit was nog voor de aardbeving – bij de aanschaf van regentonnen voor schoon drinkwater. Het is mooi om te zien dat je met de winst een goed doel kan steunen. De bevolking bouwt zelf iets fundamenteels op, het is niet zo dat we geld sturen en dat dat maar voort blijft duren.” ,,Ik wordt gedreven door dezelfde visie”, reageert Nel. ,,Eerlijke handel voor inwoners van landen waar weinig perspectief is, dat is waarom ik me inzet.”

Vooral cadeaus

Was destijds de koffie en later voeding het hoofdproduct, vandaag de dag is de Wereldwinkel vooral een cadeauwinkel waar je de prachtigste handgemaakte schalen, beelden en sierraden aantreft. Maar ook dromenvangers, maskers en diverse spellen behoren tot de collectie. ,,We zijn echt een trendy winkel geworden”, aldus Sandra. ,,Helemaal sinds de verbouwing. Toen ik vorig jaar het DIK servies van ontwerper Piet Hein Eek zag, werd ik wel hebberig.” Nel: ,,Er is altijd een soort basiscollectie aanwezig in alle Wereldwinkels in het land, daarnaast wordt er divers ingekocht. Ikzelf heb toch nog steeds het meeste met de koffie, hij smaakt lekker en het is het product waar het tenslotte allemaal mee begon. Ik hoop echt dat dat niet verdwijnt. We hebben als Wereldwinkel het tij mee, ook al is de crisis ook niet aan ons voorbij gegaan. Steeds meer consumenten worden zich bewust van hun aankopen. Er is echt wel een verandering aan de gang.”

Programma

Vrijwilligers, vrijwilligers, vrijwilligers. Dat is het toverwoord waarop de Wereldwinkel al een kwart eeuw draait. De groep vrijwilligers uit de jaren ’90 bestond uit drie, inmiddels is dit aantal gegroeid naar dertig. ,,Naast het bestuur zijn er verschillende groepen”, vertelt Sandra. ,,Zo hebben we onder andere een PR en activiteitengroep, een groep die lief en leed verzorgt, een etaleergroep en nu dus ook een jubileumgroep. We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de Wereldmarkt van zaterdag 7 november in de Treemter. Van half twee tot vijf uur ’s middags vieren we daar ons jubileum met een zeer dynamisch evenement. Aansluitend is er een reünie voor alle (oud) medewerkers. In de grote zaal staan diverse kramen waarin locale ondernemers maar ook landelijke organisaties fairtrade producten aanbieden, mensen kunnen proeven, beleven. Er is een modeshow en ook aan de kleintjes is gedacht. Zij kunnen hun eigen dromenvanger maken. In de foyerzaal speelt zich het informatieve gedeelte af. Wat is het verhaal achter de Wereldwinkel? Daar krijgen bezoekers een duidelijk beeld van. Ook is er een fotopresentatie van de Wereldwinkel door de jaren heen, net als een presentatie door leerlingen van de CSG. Zij hebben in het kader van hun opleiding Handel en Administratie en Zorg en Welzijn een project gedaan. Ze helpen ons bij de Wereldmarkt door het maken van hapjes, decoreren de zaal en bezetten diverse kramen. Jongeren zijn al heel bewust van fairtrade handel, dat merk je duidelijk. Overigens konden we deze markt niet organiseren zonder de steun van de Rabobank en een gift van het Bas Bakker Fonds. Vanzelfsprekend zijn we hen daar zeer dankbaar voor.” UZT-certificering, Max Havelaar producten in de plaatselijke supermarkt, eerlijk geproduceerde kleding, in steeds meer winkels worden fairtrade producten verkocht. ,,Een goede ontwikkeling”, zegt Nel tot besluit. ,,Onze boodschap wordt door steeds meer individuen en bedrijven verkondigd. En dat is wat we willen. Maar het voelt ook dubbel. Bij de Wereldwinkel voel je je allemaal verantwoordelijk, je bent allemaal eigenaar en ook weer niet. Toch hoop ik dat we over 25 jaar niet meer nodig zijn. Dat is het uiteindelijke doel.” Amanda de Vries

Auteur

Meintje Haringsma