Expositie Jentsje Popma bij Galerie Kunst & Colf

OUDEMIRDUM

In Galerie Kunst & Colf is van 1 november tot en m3 januari een expositie van Jentsje Popma te zien. Jentsje Popma ( 1921) was een landschapsschilder in de pure zin van het woord. Hij installeerde zich met zijn spullen ergens in de wijde wereld en schilderde in grote lijnen  wat hij zag. Sfeer en kleur zijn onmisbaar als het gaat om een landschap goed te

verbeelden. Hij heeft grote zorg over het Friese landschap: het gaat achteruit en verarmt  vanwege de “economisering”. Het weidse Friese landschap wordt meer gezien als een ruimte die opgevuld kan worden. Ook de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel vinden weerklank in het werk van Popma.

Serie landschappen

Hij heeft een hele serie landschappen gemaakt met de dijk als uitgangspunt.  In maart 2015 heeft Popma al zijn werk en zijn atelier geschonken aan Stichting  Nijkleaster in Jorwert, wat staat voor rust, bezinning, op adem komen en dat in het Friese landschap wat Popma zo na aan het hart ligt.

Auteur

Meintje Haringsma