Geen enkele remise in schaakpartijen Rijs

RIJS

Vrijdag 30 oktober werd er weer vol overgave geschaakt in Hotel Jans en het resultaat mocht er zijn, geen enkel compromis, dus geen enkele remise en veel spektakel. Wel is het zo dat de krachtsverhoudingen nog al duidelijk zijn. Er is een top-4 met nog geen enkele nederlaag, en direct daarachter clubkampioen Herman Beks, die steeds beter op dreef komt. Dit 5-tal scoort tot nu toeabsurd hoog met allemaal 83-92 % scores. Herman deed deze week wel heel goede zaken, hij won al heel snel van Auke Wouda en slaagde er daarna in het moeilijke eindspel tegen Trienke Wijmenga te winnen. Met deze 2 overwinningen heeft hij de aansluiting met de vier ongeslagenen weer helemaal terug. De verschillen tussen dit vijftal zijn miniem.

76-jarige Tjeerd de Vries speelt met grote felheid

Fraai is vooral de prestatie van de nummer 3, de nestor van de club Tjeerd de Vries. Met zijn 76 jaar zit hij als herboren achter het bord en speelt hij dit jaar met de felheid van een jonge godenzoon. Deze keer werd Hans Kloots moeiteloos met een vlotte aanval op de koningsvleugel op zij gezet. De nummer twee van vorige week, Frans Lagerwaard handhaafde zijn positie, maar hij moest er hard voor vechten tegen Sijtze van der Wal. Uiteindelijk had Frans een loper en twee pionnen tegen een toren. Sijtze gaf nog bijna mat op de laatste rij, maar toen die dreiging bezworen was promoveerde een pion tot dame en tegen zoveel vrouwelijk schoon was Sijtze niet op gewassen.  

Koploper speelt niet

Koploper Chris Draijer speelde niet, hij rent de New York Marathon volgende week, maar door niet te schaken duikelde hij meteen terug naar plaats 4. Zo klein zijn de verschillen in de top-5. Jan Brinkman nam laat op de avond de kop over door in een positioneel gevecht van Douwe Tjerkstra te winnen. Met een kwaliteitsoffer sloot hij Douwes’ dame in, en deze verdween van het bord. Douwe weerde zich met een fraaie tegencombinatie met paard, toren en pion nog taai, maar moest kort voor 12 uur toch ervaren hoe leeg het (schaak)leven zonder dame is, Jans’ dame ging met de deegroller achter Douwes’ pionnen aan en ze verdwenen achter elkaar van het bord tot koning Douwe geheel alleen in de hoek stond.

Kleine middenmoot

De middenmoot is klein dit jaar, van de overige spelers zijn er maar twee die net de 50 % halen. JappieBreimer is er één van en staat daarmee op plaats 6. Hij won van Theo Zwartjes die op de koningsvleugel wel degelijk tegenkansen had. Ook Hans Starreveld is nu weer een 50 plusser, hij won van Jan Wevers. Nieuwbakken voorzitter Henk Breimer doet zeker mee om de plaatsen 6-9, hij passeerde Douwe Tjerkstra met ijzersterk spel tegen Cornelis Jellesma. Komende weken gaan ook in de kopgroep rake klappen vallen want meer onderlinge duels worden zo langzamerhand onvermijdelijk. De overige spelers weren zich danig maar moeten zich tot nu toe schikken in de rol van kanonnenvoer, maar met de toenemende vorm van de middenmoot gaat hier zeker verandering in komen!

Auteur

Meintje Haringsma