Energiecoöperatie Gaasterland moedigt Klimaatlopers aan

BALK

Afgelopen zondag startte in Utrecht The Climate Miles. Marjan Minnesma van Urgenda begon die dag met honderden sympathisanten aan een wandeltocht van 580 km naar de Klimaattop in Parijs. De Energiecoöperatie Gaasterland was bij de start op de Neude om Marjan aan te moedigen, samen met een grote groep Friezen die aan duurzaamheid werken.

De Friese delegatie was al vanaf zaterdagmorgen samen onderweg. Met een hele stoet aan duurzame auto’s op elektriciteit of groen gas reden zij de Klimaattour Fryslân. Van de nieuwe, energie-neutrale 11steden-ijshal in Leeuwarden ging het via Wetsus, Ecopark de Wierde en nog enkele duurzame locaties naar Zwolle. Daar was zaterdagavond een uitgebreid programma met o.a. Piet Paulusma en gedeputeerde Schrier van de provincie Fryslân.

Spannend of er genoeg stroom is

Namens Energiecoöperatie Gaasterland en MijnGaasterland reden Theo en Anna Marca van Bruggen mee in de 100% elektrische auto van Fysiotherapie Balk. “Het was af en toe wel spannend of er genoeg stroom in de accu zat, maar de Neude werd op tijd gehaald“, aldus de van Bruggens. Op de Neude waren de Friezen goed zichtbaar. Zij vormden bij de start met pompeblêden-sjaals een erehaag voor alle lopers. Theo van Bruggen: “Prachtig om te zien dat er zoveel mensen belang hechten aan actie tegen klimaatverandering, zeker in Friesland. In geen enkele andere provincie wordt zo samen opgetrokken als het gaat om duurzaamheid.” Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. Marjan Minnesma loopt van 1 t/m 28 november 580 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop zal plaatsvinden. De eerste etappe vertrok zondag vanaf de Neude in Utrecht met honderden deelnemers, waaronder meteoroloog Margot Ribberink, DJ Gregor Salto, duurzaam ondernemers Ruud Koornstra en Maurits Groen en Cordaid directeur Simone Fillipini. Elke dag wordt er een Milestone, in de vorm van een bio-based mijlpaal, achtergelaten met een bijzondere boodschap voor de toekomst. Op 1 november was dit: "100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt!" Marjan Minnesma, directeur Urgenda. Op de foto: Marjan Minnesma en Theo van Bruggen (van MijnGaasterland en de ECG) bij de auto die namens ECG meereed in de Klimaattour Fryslan.

Auteur

Meintje Haringsma