'Kijk je uit voor je roestvrijstalen knie'

KOUDUM

,,Zijn we al een beetje warm?”, vraagt Marlies Voogd. De fysiotherapeute heeft zojuist de warming-up erop zitten. Voor haar in Dienstencentrum Claerbergente Koudum zitten 14 ouderen tussen de 80 en 92 jaar, samen met Catherina Ludema die wijkziekenverzorgde is voor Team Koudum van Thuiszorg Zuidwest Friesland. ,,Warm? Heet, zul je bedoelen”, roept een ouderen vanuit de groep. Gelach volgt. ,,Kijk je uit voor mijn roestvrijstalen knie? Die moet nog eventjes mee.”

Het is de toon die hoort bij de drie kwartier durende oefensessie. De bijeenkomst is goed voor de spieren en gewrichten, maar ook voor de lachspieren. ,,Het is altijd gezellig”, vertelt Voogd voorafgaand aan de vijfde van tien valpreventiemiddagen. ,,Het sociale aspect is net zo belangrijk. Deze oefeningen zijn daarnaast leuker om samen te doen dan in je eentje.”

Spierpijn

,,Het is soms best een beetje pittig en het levert de deelnemers ook wel eens wat spierpijn op”, weet Voogd. ,,Maar daar is niets mis mee.” Hessel van 84 roept vanaf de overkant van de zaal met een lach: ,,Ik ben al even met wat Midalgan bezig geweest, dus we kunnen er weer vol tegenaan.” Ludema, één van de initiatiefneemsters van de bewegingsmiddag, kijkt en doet mee met de ouderen. ,,Ze zijn nog best fanatiek, hoor”, weet de verpleegkundige van Team Koudum van Thuiszorg Zuidwest Friesland. ,,Dit is ontstaan uit een valpreventiemiddag in juni. Daar kwamen dertig ouderen op af, daarom zijn we hier mee begonnen.”

Angst om wat te doen na een valpartij

Valpartijen zijn een grote veroorzaker van fysiek ongemak bij ouderen. ,,Ook de angst om daarna weer dingen te doen is een probleem”, aldus Ludema. ,,Met middagen als deze laten we de mensen zien waar ze nog allemaal toe in staat zijn en hoe zelfstandig ze nog kunnen leven. Als je bijvoorbeeld nog kunt bukken, dan kun je ook nog zelf je veters strikken.” Naast de spieren en gewrichten, worden ook de hersenen getraind. Het tegelijkertijd optillen van een rechterarmen je linkerbeen en het reageren op een ballon die je krijgt toegegooid zijn oefeningen waarbij je eventjes na moet denken, voordat je handelt. Voogd besluit de middag met een aantal oefeningen die staand worden gedaan. ,,Ga maar even achter de stoel staan en houd hem goed vast. Op de tenen. Goedzo, nu op de hakken.” Zijn we al moe? Nee toch?”

Auteur

Meintje Haringsma