Koesterkisten uit Ruigahuizen in 'Liefde voor later'

RUIGAHUIZEN

De Koesterkisten van Lytse Skat uit Ruigahuizen zijn momenteel te zien in ‘Liefde voor later’ van de KRO/NCRV uitgezonden op de maandagavond om 22.10 op NPO.1. Het is voor Sjoeke Kampen, oprichter en eigenaar van Lytse Skat, een kroon op haar werk.

Het programma ‘Liefde voor later’ volgt een gezin waarin één van de ouders ongeneeslijk ziek is en de laatste levensfase doormaakt. Met behulp van een herinneringsdoos, zo wordt deze genoemd in het programma, verzamelt de zieke ouder tastbare herinneringen. Deze zijn voor de achterblijvende kinderen waardevol voor later.  Twee jaar terug werd dit programma ook uitgezonden. Dat was toen de reden voor plaatselijk onderneemster Sjoeke Kampen uit Ruigahuizen om direct actie te ondernemen. “Ik zag dat er, net als onze Koesterkisten, ook een houten kistje gebruikt werd voor deze uitzendingen. Dat zou eigenlijk een echte Koesterkist van Lytse Skat moeten zijn!”

Toch belangstelling

“In eerste instantie leek de redactie niet geïnteresseerd, maar een jaar later kreeg ik toch de bestelling voor een aantal koesterkisten! Daar was ik natuurlijk heel blij mee! Ik heb de redactie de mogelijkheden voor het full collor printen van de Koesterkisten uitgelegd, want dat is nou juist wat de Koesterkist van Lytse Skat zo speciaal maakt. De afbeeldingen, teksten of foto’s worden rechtstreeks op de houten panelen geprint met een fine art printer. Hoewel de Koesterkisten in eerste intstantie in de markt zijn gezet als een kraamcadeau, merkt Lytse Skat dat de Koesterkisten de laatste tijd vaak worden besteld als herinneringskist. Sjoeke Kampen: “Mensen willen bijvoorbeeld een levensloop aan foto’s op de kist laten zien en laten dan van elke fase een zijde bedrukken. Vaak wordt er ook een mooie tekst of gedicht bijgevoegd.”

Persoonlijk en soms aangrijpend

Het zijn pittige opdrachten die soms ook voor de onderneemster aangrijpend zijn. 'De ontwerpen van de prints worden samen met de klant besproken en gemaakt. Door de nauwe samenwerking raak je er ook persoonlijk bij betrokken. 'Toch geeft het haar ook een dankbaar gevoel dat zij iets moois kan maken. Voor de nabestaanden zijn het de herinneringen die blijven en zo ook persoonlijke spullen waarvan je geen afstand wilt doen. Wat is er nog mooier dan deze in een Koesterkist te bewaren zodat je voor altijd een liefdevolle en tastbare herinnering hebt. Voor meer informatie www.lytseskat.nl.

Lytse Skat-Koesterkisten

Lytse Skat-Koesterkisten is een bedrijf van Sjoeke Kampen (43) gevestigd in het Friese Ruigahuizen. Lytse Skat (= Fries voor Kleine Schat) vervaardigt houten Koesterkisten met daarop prints van foto’s, afbeeldingen en teksten. Het unieke ontwerp dat op de houten kist wordt geprint, wordt naar wens gemaakt in samenwerking met de klant. Het idee voor dit product is ontstaan uit de eigen wens de persoonlijke en dierbare spullen van de kinderen in een in speciaal daarvoor bestemde kist te bewaren en ze later te kunnen koesteren. Het printen op hout biedt talloze creatieve mogelijkheden.

Auteur

Meintje Haringsma