Burgerinitiatief voor glasvezel in De Fryske Marren van start

BALK

Met de presentatie aan de dorpencoördinatoren van de gemeente De Fryske Marren, heeft Stichting DFMopGlas donderdag een begin gemaakt met het plan om een glasvezelnetwerk te realiseren.

De stichting wil een glasvezelinfrastructuur aanleggen in de gehele gemeente, te beginnen in het buitengebied. Een gebied, dat voor de reguliere aanbieders van glasvezel onrendabel is. Het netwerk wordt eigendom van de nog op te richten coöperatie. Wie straks meedoet in het plan wordt lid van die coöperatie.

Snel internet voor iedereen

Een groep inwoners van de gemeente werkt al een jaar aan het onderzoeken van de mogelijkheden voor een toekomstbestendig, kosten efficiënt, betaalbaar en vooral snel internet voor iedereen. Glasvezel is als beste uit dit onderzoek gekomen. ,,Zeker in de buitengebieden is de verbinding met internet vaak erg slecht. En een modern gezin of bedrijf kan gewoon niet meer zonder'', zegt Jaap Bosma uit Terkaple, de voorzitter van de stichting. Er zijn veel klachten van bewoners, boeren en bedrijven in de dorpen en het buitengebied. Zij hebben vaak dagen geen of heel traag internet. Bosma: ,,Er zijn bedrijven die pas 's avonds na 12 uur als iedereen op bed ligt het internet op kunnen, om hun digitale zaken te regelen. Het hele gebied heeft gewoon een achterstand vergeleken met de randstad, een glasvezelnetwerk is noodzakelijk om die achterstand in te lopen; alles draait om snel internet!!''

Mobiliteit van de toekomst

,,Snel internet is ook de mobiliteit van de toekomst. We halen voorzieningen naar ons toe in plaats van dat we erheen gaan. Bij de ontwikkeling van diensten en producten voor de zorg, het onderwijs, thuiswerken en tv kijken, wordt het kunnen beschikken over snel internet noodzaak! In Nederland beschikt 40 procent van de inwoners inmiddels over een glasvezelaansluiting, maar dat is allemaal in de dichtbevolkte gebieden. Het buitengebied van de gemeente De Fryske Marren, met hogere kosten per aansluiting zal dat nooit krijgen van marktpartijen als Ziggo of KPN. '' De initiatiefgroep is ervan overtuigd dat het kan, in de vorm van een coöperatie. ,,Zonder dure overhead, zonder dure marketingstrategie, zonder winstoogmerk: echt door en voor elkaar. We moeten toch niet willen dat mensen buitengesloten worden omdat zij het financieel niet kunnen dragen'', aldus Anja Rombout, secretaris van de stichting DFMopGlas.

Goedkoper

Een netwerk van glasvezel is verreweg de snelste, meest betrouwbare en toekomstbestendige oplossing. ,,Maar ook de eerlijkste: je krijgt waarvoor je betaalt: je eigen, ongedeelde verbinding, download en uploadsnelheid zijn gelijk en meerdere dienstenaanbieders voor internet en tv zijn beschikbaar.'' Dat kan voor hetzelfde tarief, eigenlijk zelfs goedkoper, dan nu door de landelijke aanbieders per maand in rekening wordt gebracht. Bosma: ,,Een netwerk dat ons eigendom is, is een prachtig doel en als we er met elkaar de schouders onder zetten zeker haalbaar. In onze business opzet krijgen de scholen in de gemeente De Fryske Marren een gratis internet aansluiting op het glasvezelnetwerk, als een statement hoe belangrijk dit is voor onze gemeenschap is!" Op 5 november heeft DFMopGlas het plan voor het eerst officieel naar buiten gebracht in een presentatie aan de dorpencoördinatoren van de gemeente de Fryske Marren. Deze dorpencoördinatoren kennen 'hun' dorpen als geen ander en worden naast de Plaatselijke Belangen gevraagd mee te denken in de wijze waarop de stichting DFMopGlasper dorp het beste de bewoners kan bereiken.

Overleg

In vervolg op dit overleg wordt nog deze maand een aantal Plaatselijk Belangen uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst en om af te spreken hoe en wanneer het initiatief aan de bewoners zal worden voorgelegd. In eerste instantie zullen daartoe een twee proefgebieden worden geïnformeerd. Stichting DFMopGlas bestaat uit voorzitter Jaap Bosma, Terkaple; secretaris Anja Rombout, Vegelinsoord; penningmeester Peter Holkema, Delfstrahuizen en de bestuursleden Oane Mink en Bert Veenstra uit Snikzwaag en Leo van der Plaat uit Oosterzee, die ook onze websitebeheerder is. Actuele informatie is vindbaar op de website www.dfmopglas.nl

Auteur

Meintje Haringsma