Halsbrekende toeren op Open avond manege Harich

HARICH

De eerste zaterdag van november is al jaren de dag dat er een Open Avond wordt gehouden op manege Gaasterland in Harich. De avond begon om 18.00 uur voor de allerkleinsten, die om de beurt een uur lang gratis een rondje op een pony mochten rijden. Om 19.00 uur beten de jongste leden van ponyclub De Freuleruiters de spits af met een ‘reis door de wereld van het pony pimpen, zitles aan de longe en voetbal tot balkjes lopen, springen en een pas-de -deux a la Anky van Grunsven onder leiding van de kersverse instructrice Sandra Evers.

Goede springruiter worden

Daarna werd er gedemonstreerd hoe je een goede springruiter wordt door de groep van instructrice Marijke Bonthuis, gevolgd door een optreden van Nederlands Kampioene op een IJslander Anne Marie Claire. Het 6-tal van de ponyclub reed hun proef waarmee ze 6e zijn geworden op het NK. Hierna kwamen verschillende ponyclubleden van instructrice Amarins Veenstra in de ring voor de act ‘bestgaand rijpaard’ Onder de ervaren ogen van Eling Koopmans en Wilma Molenaar werd Jolina Mous uiteindelijk verkozen tot winnares.

Huldiging kampioenen ponyclub

Vervolgens werden de kampioenen van de ponyclub gehuldigd. Dit zijn Sarah Anna Brinkman, FKdressuur indoor, 6-tal FK dressuur outdoor, Mette-Marit FK springen en dressuur outdoor, Stephany Krottje FK dressuur outdoor en Anne Claire Meijer NK IJslanderrijden. Van de menvereniging kreeg het publiek een carrousel te zien en 4 leden van de rijvereniging lieten de kür zien op muziek van Concordia’s ‘Leichte Cavalari. Deze kür hebben ze voor het eerst laten zien met ‘Remy’s flecht’ met live-muziek. Vanavond was Concordia erbij op CD.

Over auto's springen

Na de pauze ging het verder met het spectaculaire nummer ‘cross’. Dit is een onderdeel van eventing. Er werd nu niet gesprongen over gewone hindernissen maar over grote boomstronken, bankjes, lege opslagtanks en zelfs auto’s. Na de tuigrubriek van de menvereniging, die overigens gewonnen werd door Hendrik Eppinga was de beurt aan Annemarieke Olff die een kür op muziek deed. De avond werd in het donker afgesloten in verband met de act ‘Halloween’ van leden van de menvereniging. Het enige licht wat er was waren ledlichtjes om de hindernispalen en over de ruggen, in de manen en de staarten van de friese paarden. Ook waren er uitgeholde pompoenen met een waxinelichtjes erin en brandende fakkels op de menkarren. De Zweedse fakkels die, doordat ze uitgingen, rook veroorzaakten verhoogden de mysterieuze en lugubere sfeer alleen maar verhoogde. In deze spannende ambiance gingen de engerds met elkaar de strijd aan in de zogenaamde kegeltjesbaan. Het in grote getale aanwezige publiek heeft van een enerverende avond kunnen genieten.

Auteur

Meintje Haringsma