Weromsjen yn Gaasterlân (240)

BALK

Jubileum Jongsma 1915-2015. In 1951 wordt de firma (Hendrik) Jongsma & Zn opgericht. Zoon Johannes Jongsma krijgt de leiding over de galanterieafdeling op de van Swinderenstraat 30. Dochter Hieke Jongsma, inmiddels getrouwd met Thomas van der Weit, doen de meubelafdeling op de van Swinderenstraat 20. Het pand van Swinderenstraat 38 wordt in 1951 aangekocht waar zoon Pier Jongsma de scepter zwaait over de meubelmakerij en stoffeerderij. Tevens magazijn. De firma Jongsma verkocht het pand in 1997 aan makelaardij Bleeker en Flapper. Vanaf september dit jaar is hair en make-up salon Shape&Style gevestigd op dit adres. Dit prominente pand, met de dubbele deuren, was aan het begin van de 19e eeuw een pakhuis.

De eerste bewoner was rentenier Sjerp Piers Groen. Hij overleed in het rampjaar 1825, toen een groot deel van Friesland overstroomde als gevolg van een hevige storm. Op zijn begrafenis op maandag 14 februari dat jaar stond het graf half vol met water. De begraafplaats in Balk lag toen aan de Dubbelstraat, nu het Haskeplein. In het pand was van 1832 tot 1951 de wagenmakerij van de familie Kuiper gevestigd. De foto zal gemaakt zijn rond 1975. In ieder geval voor juni 1978 toen de bakkerij en lunchroom van Steenbeek ten prooi veel aan de vlammen. Daarnaast zien we nog de A&O lichtbak aan de gevel van kruidenier Koopmans. In het HIP van de bibliotheek in Balk is een tentoonstelling te zien over 100 jaar Jongsma in Balk. Foto: archief gemeente Gaasterland, tekst: Johan Groenewoud Reacties: info@langsdeluts.nl of telefoon 0514-604327

Auteur

Meintje Haringsma