Weromsjen yn Gaasterlân (241)

BALK

Jubileum Jongsma 1915-2015. Buurmans erf is maar éénmaal te koop. De meubelafdeling op van Swinderstraat 20 groeide uit zijn voegen en uitbreiding was noodzakelijk. In 1954 wordt het pand van de gezusters Nieuwenhuis op nummer 21 aangekocht. Op de foto uit die periode zien we van rechts naar links, de portiek van het meubel en textielhuis Jongsma, de nieuwe toonzaal van de Jongsma, de drogisterij Het Witte Kruis van Hilverda (nu Etos), de groentewinkel van Bouma (nu FD Hoekstraplein) en de sigarenwinkel van Jac. Groenewoud (nu slagerij van Dijk).

Kleermaker Bernardus Nieuwenhuis koopt in 1906 het pand van Swinderenstraat 21 uit de erfenis van schipper en koopman Poppe Tjerks van der Feer. Poppe’s grootvader, ook Poppe Tjerks van der Feer, kocht het pand in 1828 van Jacob Everts Dijkstra en Frederik Taekes Hoogendorff. Kleermaker Heinrich Niehaus is rond 1808 geboren in het Duitse Ibbenburen. Hij en / of zijn ouders vertrekken in het eerste kwart van de 19e eeuw naar Nederland. Uiteindelijk komt hij rond 1830 naar Balk. Eerst aan de Harichsterzijde (zie aflevering 238) en van 1853 – 1906 is aan de Wijckelerzijde, nu Raadhuisstraat 38. (’t XXXL Winkeltje) In het HIP van de bibliotheek in Balk is een tentoonstelling te zien over 100 jaar Jongsma in Balk. foto: familie Jongsma, tekst: Johan Groenewoud reacties: info@langsdeluts.nl of telefoon 0514-604327

Auteur

Meintje Haringsma