Grote clashes bij Schaakclub Rijs

RIJS

Op 20 november werd ronde 10 alweer gespeeld bij Schaakclub Rijs. Hans Kloots speelde zijn 7e partij dit seizoen en deed dat heel goed. Met een goed georganiseerde aanval werd Cornelis Jellesma opzij gezet, Hans zijn eerste overwinning, en daarmee vond hij aansluiting bij de middenmoot.

Trienke Wijmenga

Een andere middenmootspeler is TrienkeWijmenga, zij wacht nog op haar eerste overwinning, maar heeft met 5 remises in 8 partijen toch flink wat punten bij elkaar gesprokkeld. Tegen subtopper JappieBreimer hield zij goed stand en kon laat op de avond het punt bijschrijven.  Ook Jan Wevers deed goede zaken tegen Douwe Tjerkstra. De stelling bleef ingewikkeld en Douwe kon geen plan bedenken om er door heen te komen. Ook hier remise.

Henk Breimer wint snel een toren

Voorzitter Henk Breimer kon feest gaan vieren want hij won al vrij snel een toren tegen Hans Starreveld en die klap was hard genoeg voor de winst Verder stond deze ronde in het teken van de grote clash tussen de topper Herman Beks en Chris Draijer en dan nog het duel tussen de dit seizoen verrassend sterke Tjeerd de Vries en koploper Jan Brinkman. Herman zette zijn partij aanvallend op en zijn g-pion liep al heel snel erg ver door, hij kwam zelfs tot de 6e rij en prikte gevaarlijk in Chris zijn stelling. Chris kon echter de aanvoerlijnen naar deze pion afsnijden door de stelling gesloten te houden. De pion viel en nu werd het voor Herman moeilijk omdat Chris een vrije randpion op de h-lijn had en daarbij een pion meer. Het eindspel van Dame-Loper met 6 pionnen tegen Dame+Paard met 5 pionnen was echter niet makkelijk te winnen en laat op de avond werd tot remise besloten.

Verschillen tussen de top 4 klein

Jan Brinkman sloeg een zware aanval van Tjeerd de Vries met de dame en 3 pionnen door het centrum af. De 2 vrije pionnen van Jan leverden in het eindspel ook niet genoeg druk op voor de winst en zo werd met nog maar weinig tijd op de klok tot remise besloten. Alle anderen waren toen al lang klaar. Frans Lagerwaard had optimaal geprofiteerd van de remises van zijn concurrenten. Hij won van Auke Wouda, maar gemakkelijk ging dit niet. Auke verweerde zich taai en creëerde kansen met een originele pionzet. De koning bleef eenzaam en alleen in het centrum staan en werd door Frans zonder pardon matgezet. Al met al blijven de verschillen tussen de top-4 klein en kan het nog alle kanten op. Voorzitter Henk Breimer deed het goed tegen Hans Starreveld, hij won een toren en de partij.

Auteur

Meintje Haringsma