Mensenmens Fred Veenstra wil ook in DFM voor iedereen aanspreekbaar zijn

BALK

Nog een paar dagen en dan nemen Fred Veenstra en Franekeradeel definitief afscheid van elkaar. De burgemeester vertrekt naar De Fryske Marren, waar hij op 1 december wordt geïnstalleerd.

Dankbaar is het woord dat Veenstra in de mond neemt, als hij terugblikt op zijn tijd als burgemeester in Franekeradeel. In de gemeente die per januari opgaat in een nieuwe fusiegemeente kreeg hij de kans om voor het eerst de rol van burgervader op zich te nemen. “Ik heb hier zes hele mooie jaren gehad en heb echt het idee dat ik wat heb kunnen doen voor de burgers en bedrijven in Franekeradeel”, zegt Veenstra, die vooralsnog blijft wonen in Franeker, maar wel al met zijn vrouw door DFM reed om er huizen te bekijken.

Student bestuursrecht

Veenstra (53) begon zijn politieke carrière in de gemeenteraad in Enschede, toen hij nog student bestuursrecht was. Begin deze eeuw nam hij als fractievoorzitter van het CDA zitting in de raad in Smallingerland. Daar werd hij in 2002 wethouder van ruimtelijke ordening, bouw- en woningtoezicht, cultuur- en monumentenbeleid. In januari 2010 werd hij burgemeester van Franekeradeel. Daar volgde hij Marian Haveman op, die zestien jaar lang de ambtsketting droeg. Daarnaast is hij vandaag de dag ook vicevoorzitter van het CDA Fryslân. Voorzitter is Bert Kuiper. Dat is de oud-burgemeester van Skarsterlân. Die gemeente ging in 2014 op in De Friese Meren. In Franekeradeel was Veenstra zoveel als mogelijk een inwoner tussen alle andere inwoners uit de gemeente. “Mensen konden en kunnen mij bij wijze van spreken van mijn fiets halen om een praatje te maken. Dat kan ook als ik met mijn gezin over straat loop. Als het een langer gesprek wordt, vraag ik de mensen om hun naam en nummer en bel ik hen terug. En ja, omdat ik graag voor iedereen aanspreekbaar ben, duurt een tochtje door een supermarkt soms wel eens wat langer.”

Op de hoogte zijn

Vooral het feit dat Veenstra voor iedereen openstaat en gesprekken niet uit de weg gaat, is typerend voor hem als mensenmens. Dat blijkt ook tijdens het gesprek in zijn werkkamer in het gemeentehuis in Franeker. “Kijk, die meneer die daar loopt is 81 en schrijft nog altijd boeken. Ik vind het belangrijk om te proberen op de hoogte te zijn naar wie de mensen zijn en wat zij doen. Dat is ook het mooie aan deze baan. Je krijgt letterlijk de kans om achter de voordeur te kijken bij mensen en ook bij bedrijven. Op die manier heb ik heel veel verhalen gehoord, waar je als mens en als gemeente iets mee kunt. Ik vind het als onderdeel van mijn taak bovendien belangrijk om namens de gemeente mensen te waarderen en in het zonnetje te zetten. Iedereen levert op zijn of haar eigen manier namelijk een bijdrage aan de samenleving. Zeker in een gemeente als Franekeradeel, waar de betrokkenheid van burgers zeer groot is. Die gemeenschapszin, daar ben ik zeer trots op.”

Hoogtepunten

Hoogtepunten voor Veenstra waren het herindelingsontwerp, de medeorganisatie van de Conventie van Achlum in 2011 waar hij Bill Clinton de hand schudde en waarvan de foto nog steeds op zijn bureau prijkt, de veemarkt in Tzummarum, het kaatsen in Hitzum, de Slachtemarathon, PC en onder andere de Agrarische Dagen. “Vooral het herindelingsontwerp zal mij als politiek hoogtepunt bijblijven. Zes jaar geleden toen ik burgemeester werd, speelde dit al. De fusiegemeente die straks ontstaat wordt bestuurlijk een stuk sterker en kan in tegenstelling tot de kleinere gemeentes die er nu zijn echt een vuist maken op het gebied van besluitvorming. Ik ben dan ook blij dat de raad er unaniem mee heeft ingestemd. Wel beschouw ik het als een dieptepunt dat wij er niet in zijn geslaagd Harlingen binnenboord te halen. Dan had de nieuwe gemeente meer dan zestigduizend inwoners gehad en was het de derde gemeente qua inwonertal van Friesland geworden.” Over dieptepunten spreekt Veenstra overigens liever niet. Zo raakt hij zichtbaar geëmotioneerd als hij terugdenkt aan de 15-jarige jongen uit Franeker die voor de trein sprong. Het zijn zaken die hem als mens en vader van drie kinderen diep raken. “Ik was op een gegeven moment ter plaatse en dacht als ouder: ‘Hoe moeten de ouders van deze jongen zich nu voelen’. Dit soort zaken en bijvoorbeeld ook vermissingzaken zijn verschrikkelijk. Als burgemeester kun je het echter niet te lang met je meedragen. Dat gaat niet.”

Elfstedentocht

Nu de stap naar het gemeentehuis in Joure een feit is, staat één ding als een paal boven water. Het mee organiseren als burgemeester van een Elfstedentocht zit er nog steeds in. Dat maakte hij al bijna mee in 2012. “Als gemeente en met alle vrijwilligers waren wij er klaar voor. Ik had het net als alle schaatsfanaten graag meegemaakt. Overigens heb ik zelf niets met sport. Wel speel ik in mijn spaarzame tijd orgel en piano. Zo bespeel ik het orgel van de Vrije Evangelische Gemeente in Franeker. Dat werkt heerlijk ontspannend. Daarnaast probeer ik in de weekenden tijd vrij te maken voor mijn familie en vrienden.”

Zelfde aanpak in DFM

Ook in De Fryske Marren zegt Veenstra aanspreekbaar te willen zijn voor alle inwoners. “Ik hoop de mensen het gevoel te kunnen geven zich meer ‘De Fryske Marders’ te kunnen laten voelen, in plaats van Gaasterlanders, Lemsterlanders of Skarsterlanders. Ik heb mij ondertussen al geprobeerd in te leven in de gemeente. Onder andere door de media te volgen en de livestream van raadsvergaderingen te beluisteren.” Dat Veenstra de mensen en bedrijven in DFM letterlijk gaat opzoeken staat overigens vast. Want voor de komende maanden staan er bezoeken gepland aan alle dorpen in DFM, aan verenigingen en aan bedrijven. “Ik heb er zin in. Want DFM is een prachtig en groter gebied, met meer inwoners. Ik denk dat ik aan de fusiegemeente DFM nog veel kan bijdragen. Dat had ook in de fusiegemeente gekund, die hier ontstaat. Maar ik ben van mening dat als er een fusie is, het ook tijd is voor een frisse blik.”

Auteur

Meintje Haringsma