Sjoelen is voor iedereen

BALK

Wanneer het woord "sjoelen" valt, denken vele mensen aan bejaardentehuizen waar oude mensen iedere week op hun gemak een schijfje gooien. Weinigen weten dat er duizenden sjoelers in Nederland en het buitenland in clubverband spelen en fanatiek aan wedstrijden meedoen. En dat er in IJsselstein een fabriek staat die zich al 80 jaar toelegt op de productie van sjoelbakken en schijven. De sjoelsport is zó officieel dat er zelfs ieder jaar Nederlandse Kampioenschappen maar ook Wereldkampioenschappen zijn. Veel Nederlandse Toppers zijn jonger dan 50 jaar.

Millimeters

Bij het maken van sjoelschijven en sjoelbakken draait het allemaal om millimeters. De afmetingen moeten tot in het kleinste detail kloppen. Een sjoelschijf moet precies 13 millimeter dik zijn en de diameter 52 millimeter. De lengte van de sjoelbak moet 2 meter zijn en de zijwanden 12 millimeter dik. Alles wordt met de computer aangestuurd in de Schiltefabriek. De houtbewerkers van Schilte zijn met een partij van 500 sjoelbakken vijf weken in de weer. Per jaar worden er zo'n 4000 sjoelbakken opgeleverd. En Nederlanders sjouwen de sjoelbak mee de hele wereld over.

Spelregels en puntentelling

Iedere speler sjoelt met dertig schijven. Daarmee moet hij of zij in drie beurten zoveel mogelijk punten verzamelen. Na iedere beurt worden de schijven die niet in de vakken terecht zijn gekomen, teruggegeven aan de sjoeler. Als er een steen onder de poortenbalk ligt, schuift de jury een latje langs de voorkant van de poortenbalk. Als de schijf hierbij beweegt, zit hij niet in het vak en moet terug. De sjoelers moet de schijf loslaten als ze de afzetbalk zijn gepasseerd. Daarna mogen de schijven niet meer worden aangeraakt; alleen door de volgende schijven die "gegooid" worden. Het is dus niet toegestaan om de schijven onder de afzetbalk door terug te halen. Ook schijven die terugkaatsen "in de handen"van de speler mogen diezelfde beurt niet meer gebruikt worden. De meeste punten zijn te verdienen door in ieder vak evenveel schijven te gooien. Eén schijf in ieder vak betekente 20 punten, twee in ieder vak 40 punten en zo verder. Met 7 keer 4 schijven kan de speler maximaal 140 punten halen. Daarna kan hij of zij de twee overgebleven schijven in het vakje met 4 punten gooien. Het maximum aantal punten is dan 148. Wie dit puntenaantal in 2 beurten haalt, mag als bonus de laatste schijf nog één keer gooien. Als alle schijven er in de eerste beurt ingaan, mogen er 2 bonusschijven worden gegooid. Uiteindelijk kunnen dus maximaal 156 punten worden behaald.

Sjoelen in Balk

Ook in Balk wordt ieder winterseizoen gesjoeld in competitieverband. Elke dinsdagavond wordt er vanaf 19.30 gesjoeld in "de Treemter". Er wordt dan op verschillende sjoelbakken gesjoeld over 2 series van 10 bakken. Ook één serie is mogelijk. Verder wordt er door verschillende clubleden deelgenomen aan de regionale wedstrijden met kans op deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen. Mensen die mee willen doen, kunnen gewoon een keer langs komen in de Treemter en meesjoelen.

Auteur

Meintje Haringsma