Gastles over zwerfafval

OUDEMIRDUM

Groen Doen, het netwerk voor natuur- en milieueducatie in het zuidwesten van Fryslân, en afvalverwerker Omrin hebben voor het basisonderwijs een superleuke gastles over (zwerf)afval ontwikkelt. Afgelopen donderdag was de ‘premiere’ op de Master Steve Jobsschool in Sneek. Gastdocenten Gerrit-Jan en Leonne van Omrin maakten er samen met de kinderen van de gecombineerde groep 3, 4, 5een superleuke en leerzame middag van.

Op de Master Steve Jobsschool in Sneek hielden gastdocenten Gerrit-Jan en Leonne, beide werkzaam bij de afvalverzamelaar en –verwerker Omrin, een leerzame gastles over zwerfafval en afval scheiden. Voordat de gastdocenten op school kwamen hadden de kinderen het zwerfvuil rond de school verzameld. Samen met de gastdocenten bekeken de kinderen het afval. Gerrit-Jan legde aan de hand van een aantal foto’s uit waarom zwerfafval gevaarlijk voor dieren is. Daarna mochten de kinderen het afval sorteren, zodat het weer gerecycled kan worden. Gastdocenten en kinderen waren erg enthousiast. Leonne: ‘Sommige kinderen kwamen speciaal afscheid van ons nemen. We kregen een groot applaus van de klas. Wat ons betreft was het een groot succes.’

Activiteiten

De gastles Afval laat je niet zwerven, dat laat je recyclen is ontwikkeld door Groen Doen en Omrin samen. Groen Doen is het netwerk voor natuur- en milieueducatie in het zuidwesten van Fryslân. Het netwerk biedt basisscholen in Zuidwest Fryslân een uitgebreid aanbod aan van activiteiten op het gebied van Natuur- en Milieu-educatie.

Mar en Klif

Het netwerk is onderdeel van Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Directeur Iris Nutma vertelt: ‘We waren al een poosje op zoek naar een goed project over zwerfafval en afval scheiden, dat geschikt is voor jonge kinderen. We hebben contact gezocht met Omrin en zij waren meteen enthousiast over dit idee. Samen hebben we een leuke gastles ontwikkeld, die door de medewerkers van Omrin op school wordt gegeven. Dit jaar kunnen er in ons werkgebied zo’n 30 groepen aan de gastles meedoen.De ontwikkeling en uitvoering van de gastlessen is mogelijk gemaakt doordat de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren ons een subsidie hiervoor hebben gegeven. En daar zijn we heel blij mee!”

Auteur

Meintje Haringsma