Schaakteam Rijs hard onderuit

RIJS

Schaakteam Rijs ging vrijdag tijdens de 2e ronde van de FSB competitie hard onderuit tegen Emmeloord II. Het werd 3-5 voor Emmeloord.

Het was de eerste externe wedstrijd voor Schaakclub Rijs. Met een opstelling op vrijwel maximale sterkte waren de verwachtingen hooggespannen, maar zouden ze ook waar gemaakt worden? Voor de afwezige DouweTjerkstra viel Tjeerd de Vries in, die dit jaar in de interne competitie op plaats 5 staat, vlak achter de top-4 die dit jaar in de interne competitie een meedogenloos schrikbewind voert over de andere spelers. Zou de top-4 dit ook in de Friese Bondscompetitie waar kunnen maken? De hoop van Rijs was eerst op hen gevestigd. Zij zouden de punten wel eventjes moeiteloos binnentikken. Zoals zo vaak, het ging heel anders. Aan bord 4 zat Frans Lagerwaard, hij had wit tegen Jurjen Dedden. Die viel sterk aan op de koningsvleugel en al vroeg op de avond was Frans plotsklaps een toren kwijt. Dat was het einde van de partij en zo keek Schaakclub Rijs snel tegen een achterstand aan.

Opening hopeloos verknald

Naast hem zat aan bord 3 Jan Brinkman achter de zwarte stukken, hij speelde tegen Klaas van Meijeren en verknalde de opening hopeloos, een pion achter en twee paarden midden in zijn stelling. Jan ging er echter eens flink voor zitten, en toen Klaas een te riskante voortzetting koos door lang te rocherensloeg hij hard toe. Zijn dame keek de vijandelijke koning plots van dichtbij recht in de ogen en, zoals eigenlijk altijd, de man bezweek direct. Heel mooi, 2-1 voor Rijs, want aan bord 8 had Hans Starreveld met een prachtige aanval op de 7e rij van de koningsvleugel met torens en loper de verdediging van Gert Boer gesloopt. Het leek met deze voorsprongnog een prachtavond te gaan worden, maar niets was echter minder waar! Herman Beks had aan bord 1 tegen Frans Westermann een loper verloren in het overvolle centrum. Hij leek wat tegenspel te hebben op de koningsvleugel, maar het was niet genoeg. Herman verloor steeds meer terrein en het was uit en weer gelijk, 2-2. De laatste top-4 man, Chris Draijer trof in de jonge Alavi Shahbaz een vakkundig verdediger. Chris zijn dame trok alleen ten aanval, maar het gevolg was dat zij steeds geïsoleerder kwam te staan en uiteindelijk geofferd moest worden voor 2 torens. Tijdnood dreigde nog voor Alavi, maar Chris had geen tegenspel meer op zijn aanval met dame, loper en paard en de pionnen braken door. Daar ging Chris zijn ongeslagen status van dit seizoen, 2-3.

Niet hoffelijk

En voorzitter Henk Breimer gaf toen aan bord 6 ineens zijn dame aan Peter Weijs, niet zo hoffelijk en het was ook meteen 2-4. Waren nog over: Jappie Breimer (5) en invaller Tjeerd de Vries (7). Het was duidelijk dat Jappie tegen Leendert Plat maximaal remise kon halen na een opening waarin Leendert direct het initiatief in centrum en koningsvleugel greep. Op een knappe manier haaldeJappie dit resultaat binnen, maar dat betekende wel een definitieve winst voor Emmeloord 2. Tjeerd de Vries brak tegen Mart Bron nog door met een g-pion, zodat deze zijn stuk voorsprong weer moest terug offeren, maar in het eindspel had Tjeerd niet genoeg voor de winst: remise. Met een kater en een 3-5 nederlaag dropen de Rijsters af. Cornelis Jellesma had in de interne competitie een prettiger avond, hij boekte tegen Auke Wouda zijn eerste overwinning van dit seizoen, deze zag een paardvork over het hoofd en verloor de dame. TrienkeWijmenga en Jan Wevers besloten na een spannende partij tot remise. Uitslag 2e ronde FSB competitie gespeeld vrijdag 27 november te Rijs. Schaakclub Rijs Emmeloord II 3-5 Herman Beks Frans Westermann 0-1 Chris Draijer Alavi Shahbaz 0-1 Jan Brinkman Klaas van Meijeren 1-0 Frans Lagerwaard Jurjen Dedden 0-1 Jappie Breimer Leendert Plat ½-½ Henk Breimer Peter Weijs 0-1 Tjeerd de Vries Mart Bron ½-½ Hans Starreveld Gert Boer 1-0 Uitslagen 11e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 27 november 2015. Wit Zwart Uitslag Auke Wouda Cornelis Jellema 0-1 TrienkeWijmenga Jan Wevers ½-½  

Auteur

Meintje Haringsma