Weromsjen yn Gaasterlân (244)

SONDEL

Op deze luchtfoto uit 1950 zien we de boerderij van Jan Boomsma in Sondel. Op het perceel grasland er naast heeft zijn vader Pieter Boomsma in 1937 een dubbele woning laten bouwen. Hier ging hij en zijn vrouw Helena vd Werf aan de Nijemirdumer kant wonen en zijn zoon Jan aan de andere kant. Nu woont de familie Dijkstra er.

Johan Berend Wempe komt in september 1950 van Leeuwarden en betrekt een deel van de dubbele woning en huurt de schuur van de boerderij er naast en gaat door met de fourage. Wempe houd het na twee jaar voor gezien en vertrekt weer naar Leeuwarden. Gerrit Runia komt op 13 mei 1952 en huurt woning en schuur van Pieter Boomsma en gaat door met fourage. De boerderij met rieten dak is in mei 1958 tot de grond toe afgebrand doordat kinderen speelden met vuur. Van de oude boerderij is niets meer terug te vinden. Op dezelfde locatie, Beuckenwijkstraat 10, is nu garage Boonstra gevestigd. Foto en tekst: Doede Deinum reacties: info@langsdeluts.nl of telefoon 0514-604327

Auteur

Meintje Haringsma