Honden vanaf nu aan de lijn in hondenlosloopgebied Elfbergen

OUDEMIRDUM

Staatsbosbeheer is genoodzaakt om tot nader orde alleen aangelijnde honden toe te laten in het hondenlosloopgebied Elfbergen in Gaasterland.

,,Wij zijn erg geschrokken van de aanvallen door honden op schapen net buiten het losloopgebied", aldus boswachter Karin Blanksma, ,,nu al twee maal binnen één week". Staatsbosbeheer onderneemt de actie omdat het feit niet op zich staat. ,,Wij willen dat mens en dier zich veilig voelen in onze natuurgebieden. Dat kunnen wij helaas op dit moment niet
garanderen zolang niet alle hondenbezitters hun verantwoording nemen met de appèlregel", stelt boswachter Blanksma. Vandaar het drastische besluit om Elfbergen voorlopig alleen open te stellen voor aangelijnde honden.
Omdat mogelijk meerdere hondeneigenaren hun hond niet onder appèl hebben, of zich er niet van bewust zijn wat appèl precies inhoudt, organiseert Staatsbosbeheer samen met Jachthondencentrum Súdwest Fryslân trainingen in het bos. Het ligt in de bedoeling hier in april 2016 weer mee te starten. Twee jaar terug was dit een groot succes met een deelname van 80 hondeneigenaren. ,,Wij vertrouwen erop dat de hondenbaasjes begrijpen waarom deze keuze voorlopig wordt
gemaakt en hun medewerking zullen verlenen, zodat Staatsbosbeheer de tijd krijgt de situatie weer onder controle te krijgen", aldus de boswachter.

Auteur

Marike Van der Molen