Schaakclub Rijs: Chris Draijer kerstkampioen

RIJS

De laatste schaakavond stond in het teken van de strijd tussen superkampioen Chris Draijer (zestien keer clubkampioen sinds 1975) en koploper Jan Brinkman, die tien interne wedstrijden op rij ongeslagen is.

Chris Draijer beleefde vorig jaar één van zijn slechtste seizoenen ooit, hij werd slechtst zevende. Bovendien dateert zijn laatste clubkampioenschap uit 2010, het lijkt een eeuwigheid geleden. Een echte schaker krijgt daar honger van en zo zat Chris ook achter het bord. Jan Brinkman, zelf ook zes keer clubkampioen sinds 1996, voelt zich in dit soort clashes als een vis in het water en was niet van plan om zich op zij te laten zetten. Zo ontwikkelde zich vanaf de start een boeiend duel.
Chris verloor grip op het centrum en Jan won een pion. Hij wikkelde de complexe stelling, die daarna ontstond op zijn beurt niet optimaal af, Chris zijn torens hadden vrij spel op de d-lijn. Laat in het eindspel bleek Jan de pionnenstorm op de damevleugel niet tegen te kunnen houden. De doorbraak was een feit en Chris won laat op de avond. Hij staat nu op kop maar Jan blijft dichtbij en regerend kampioen Herman Beks is met een tweede plaats helemaal terug. Hij zette Douwe Tjerkstra razendsnel op zij. Vlak achter Jan staat op plaats vier Frans Lagerwaard, hij had met een fraai paardvorkje Trienke Wijmenga’s dame te pakken en won overtuigend. Zo zijn er halverwege het seizoen nog steeds vier titelkandidaten. In het nieuwe jaar zal het een mooie strijd gaan worden.
Tjeerd de Vries consolideerde plaats vijf met een solide remise tegen nummer zes Jappie Breimer. Jan Wevers en Sijtze van der Wal lieten de Kerstgedachte voorgaan en deelden ook het punt. Zo heerste ook de kerstvrede bij Hans Kloots tegen Henk Breimer en bij Auke Wouda tegen Hans Starreveld.

Auteur

Marike Van der Molen