Museum Joure brengt Kerstprogramma op Tweede Kerstdag

JOURE

Voor families die er op Tweede Kerstdag even op uit willen, heeft Museum Joure een mooi kerstprogramma samengesteld. Speciaal voor deze dag is het oude Keverlingpakhuisje, dat normaal gesloten is voor publiek, geopend. Hier kunnen bezoekers koffie of thee drinken. Voor kinderen zijn er in het museum ook allerlei dingen te doen, zoals koffie

malen en een kerstlichtje verven. En iedereen kan een eigen boekenlegger drukken. Het museum is op tweede kerstdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
Het Keverling-pakhuisje werd halverwege de 19e eeuw gebouwd en werd vroeger door de firma Keverling gebruikt voor de opslag van metaal. De firma Keverling had in het pand Geelgietersstraat 11 (ook onderdeel van het museum) sinds 1854 een kopergieterij. Omdat de zaken goed gingen, liet het bedrijf in 1911 aan de overkant van het water een nieuwe
fabriek bouwen. Keverling leverde veel (kleine) series met gegoten koperen producten variërend van bootbeslag tot klokonderdelen aan bedrijven in de regio, maar ook elders in het land.
Het Keverling-pakhuisje is tegenwoordig in gebruik als personeelsruimte, maar wordt tijdens tweede kerstdag opengesteld voor publiek. Museum Joure is gevestigd in 10 oude industriële panden in het centrum van Joure. Het
wereldconcern Jacobs Douwe Egberts is in deze panden begonnen. Museum Joure laat de geschiedenis van Douwe Egberts zien. Ook toont het museum ambachten die voor Joure belangrijk zijn geweest, zoals het geelgieten, het koper slaan en het klokken maken.
Voor families is het prettig zwerven van het ene naar het andere oude gebouw. In de verschillende gebouwen zijn er niet alleen heel veel dingen om  te bekijken, maar er zijn ook meerdere hands-on-activiteiten, zoals theezakjes maken, koffie malen, koper slaan, boekenlegger drukken en meer. Op tweede kerstdag kan men bovendien een eigen kerstlichtje maken.

Auteur

Marike Van der Molen