DEVO schenkt kerstkaarten aan de Nederlandse Cystic Fibrosis stichting

SNEEK

In de maanden oktober, november en december werd bij DEVO weer de kerstkaartenwedstrijd georganiseerd. Rond de thema’s ‘kerst’, ‘winter’ en ‘nieuwjaar’ konden kaartenmakers hun mooiste zelfgemaakte kaart insturen en daarmee kans maken op leuke prijzen.

Ook dit jaar reageerden hobbyisten uit het hele land weer bijzonder enthousiast. Was de wedstrijd vorig jaar al een groot succes, dit jaar kwamen er zelfs nog meer kaarten binnen. Dat de kaarten na afloop aan het goede doel geschonken zouden worden was voor veel deelnemers een reden om nog wat extra aandacht aan hun inzending te besteden. Dit leverde de meest originele creaties op. De eerste prijs werd dit jaar gewonnen door Gesine Othmer uit Schoonhoven. De tweede prijs ging naar Joke van Geest uit Wommels en Wilhelmina van den Berg uit Wemeldinge ging er met de derde prijs vandoor. De kaarten zijn na afloop van de wedstrijd geschonken aan Hans van der Meulen uit Sneek. Deze zal de kaarten verkopen, waarbij de opbrengst gaat naar de Nederlandse Cystic Fibrosis stichting. De heer van der Meulen staat al 34 jaar op verschillende markten en braderieën ten behoeve van dit goede doel; hij verloor twee kinderen aan de ziekte. Hij is dan ook zeer gedreven om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek zodat de ziekte in de toekomst beter behandelbaar wordt. Cystic Fibrosis is ook wel bekend als Taaislijmziekte en is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met Cystic Fibrosis is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. De gemiddelde levensverwachting van iemand met Cystic Fibrosis is rond de veertig jaar.

Auteur

Marike Van der Molen