Uitkijktoren Joure verkocht aan Bergsma Filmproducties uit Oosterzee

Joure

  Wiebren Bergsma (33) uit Harich heeft de uitkijktoren uit Joure gekocht. De toren wordt geplaatst in een boerderij aan de Buren 31 in Oosterzee, waar Bergsma vanaf april een filmstudio begint. De toren wordt gebruikt als cameraopstelling en als trap.

De filmmaker gaat vanuit de boerderij korte voorlichtinsfilms en reclamefilms produceren. Daarvoor gebruikt hij de uitkijktoren uit Joure die aan de rondweg stond en dinsdag is ontmanteld. In totaal waren er acht gegadigden die de toren wilden kopen. Overigens is niet bekend wat de prijs er van is. De toren zelf wordt nu door een staalbedrijf uit Bakhuizen op maat gemaakt en voorzien van een coatinglaag. Ondertussen zijn in Oosterzee de voorbereidingen voor de studio in volle gang. De studio zelf komt in het achterste gedeelte. Of de rest van de boerderij ook een invulling krijgt voor commerciële doeleinden, wordt nog overwogen door Bergsma en zijn vrouw. Zelf zitten zij nog in Zuid-Afrika. Daar volgde de 33-jarige Bergsma een filmopleiding in Kaapstad. Hij, zijn vrouw en hun twee kinderen komen half februari terug naar Nederland. Tot begin april verblijven zij dan eerst op vakantiepark ’t Wildryck in Dieverbrug. Dat is van de ouders van Bergsma. Zijn ouders Gerrie en Wigler hebben voor hun zoon de honneurs waargenomen rondom de toren. Zij werden getipt door architect Lieuwe Zijlstra uit Bakhuizen. De gemeente De Fryske Marren wilde van de toren af, nadat half juli een 14-jarig meisje uit Joure ernstig gewond raakte. Zij viel van de uitkijktoren aan de Sewei van ongeveer negen meter naar beneden en liep daarbij meerdere armbreuken en ander ernstig letsel op. Uit onderzoek bleek dat schroeven waren verwijderd van een van de looprasters van de toren. Daardoor is deze gekanteld toen het meisje er op stapte waarna ze naar beneden is gevallen. Een dader is tot op heden niet gepakt. Zie ook: Vrouw valt van uitkijktoren Politie gaat uit van opzet torenval Joure Uitkijktoren Sewei te koop

Auteur

Brenda van Olphen