Gezelligheid staat voorop bij HRB/Swaentje-zaalvoetbaltoernooi

Balk

Verslag door Jeroen Boersma

BALK - Alle lichten gaan uit. De hele sporthal zit in het donker, de kantine uitgezonderd. Er gebeurt iets, maar wat? Er wordt een hiphop-nummer afgespeeld. De lichten gaan weer aan en daar staan ze, op een rijtje in het midden van de zaal. De opkomst van vv Sondel tegen de HRB, de twee sfeermakers bij het HRB/Swaentje-zaalvoetbaltoernooi, is een fraaie. Maar deze twee teams zouden niet meestrijden voor de eerste plaats, ondanks een zinderende wedstrijd die luttele seconden voor het eindsignaal gewonnen zou worden door de HRB. Tijdens het kroegenvoetbaltoernooi in de Trime in Balk namen twaalf verschillende vriendengroepen het tegen elkaar op. Wederom waren er dit jaar twee poules met elk zes teams. Organisator HRB en hoofdsponsor het Swaentje waren zelf ook vertegenwoordigd met een team. Na de poulefase speelde elk team nog minstens een wedstrijd, tegen het team dat in de andere poule op dezelfde plaats eindigde. De nummers 1 en 2 uit beide poules speelden eerst ook nog een halve finale tegen elkaar, waarna in de finale beslist werd wie de wisseltrofee een jaar lang mag houden. De winnaars dit jaar waren, net als in 2013, de Bloodbrothers na een bloedstollende finale tegen team Sneuvel. Aanvoerder Wybren Altenburg van de Bloodbrothers: ,,Er was een sterk deelnemersveld, maar uiteindelijk hebben we de finale terecht gewonnen. Dit is toch wel een belangrijk toernooi, dit is hét voetbaltoernooi in de winter. Hier kijken we allemaal naar uit. Dat zag je ook al door de grote opkomst bij de loting." Op 12 december werd er geloot voor de poulefase en ook daar werd een groot feest van gemaakt. Opvallend was dat vv Sondel, vorig jaar nog verliezend finalist, dit jaar jammerlijk faalde aan de hoge verwachtingen te voldoen. Alle wedstrijden in de poulefase werden verloren en in de extra wedstrijd redde het team via penalty’s nog de eer. Een elfde plek werd met moeite binnengesleept, ten koste van de All Stars. Vv Sondel staat bekend om zijn sfeeracties tijdens het toernooi en ook dit jaar kreeg het publiek weer iets moois voorgeschoteld. Terwijl de verschillende spandoeken uit de voorgaande edities weer aan de muur hingen in de sporthal, kwamen de spelers bij de eerste wedstrijd op met een hardcore-muzieknummer, helemaal eigen gemaakt met verschillende leuzen tussendoor. Aanvoerder Jurjen Pietersma: ,,We konden de verwachtingen dit jaar niet waarmaken. We gaan even treuren, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. We blijven doorgaan met de sfeeracties. Of het nou een spandoek wordt, een vlag of een muzieknummer. Dat maakt het toernooi ook leuk, daar is het kroegenvoetbal voor." Yke Jan de Vries, hoofd van de organisatie van het toernooi, was dik tevreden over het toernooi: ,,We hebben de doelstellingen weer behaald. Mijn team, de HRB, heeft het voortreffelijk gedaan en als organisatie hebben we ook weer een mooi toernooi neergezet. We hebben er een sportieve dag van gemaakt." Ondertussen krijgt Yke Jan een vuilniszak in zijn hand gedrukt, want er moest snel opgeruimd worden. ,,We moeten zo naar het Swaentje voor de prijsuitreiking!" Mark de Jong, mede-eigenaar van het Swaentje, was na afloop dolenthousiast over de dag: ,,Het was echt super georganiseerd. Ons team heeft dit jaar ook beter dan ooit gepresteerd. Twee jaar geleden werden we nog laatste, vorig jaar waren we elfde en nu werden we tiende. Het is alleen nog een kwestie van tijd voordat wij de hoofdprijs winnen! Het feest na het toernooi was ook een groot succes, we hebben nog nooit zo’n drukke prijsuitreiking gehad." Alle teams kregen in de kroeg een meter bier voor de getoonde inzet, waarmee de kerstdagen in stijl werden afgesloten.  

Auteur

Marike Van der Molen