Ganzen kijken in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

OUDEMIRDUM

Zuidwest Fryslân is ganzenland bij uitstek. Ieder najaar komen hier bijna 2 miljoen trekganzen overwinteren. Het is heerlijk om door het landschap te fietsen en de grote groepen ganzen te zien en te horen. Bezoekerscentrum Mar en Klif heeft een fietsroute van 60 km gemaakt die je langs de beste ganzen-spot-plaatsen leidt. En waarin je de nodige achtergrond-informatie over ganzen kunt vinden. De fietsroute wordt voor € 3,- verkocht bij Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Voor ganzen zijn de omstandigheden in Zuidwest Fryslân ideaal. Er zijn uitgestrekte graslanden en velden met maisstoppels om te foerageren. En ondiepe meren om ’s nachts te slapen. Er komen in deze regio dan ook veel ganzensoorten in grote hoeveelheden voor. Soms zijn er groepen van meer dan 10.000 ganzen! De meest voorkomende ganzensoorten zijn de brandgans, de kolgans, de grauwe gans en de kleine rietgans. Er zijn in Zuidwest Fryslân ook regelmatig toendrarietganzen, sneeuwganzen en roodhalsganzen te zien.

Fietsroute

Mar en Klif, het bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, heeft samen met natuurfotograaf Jan Tijsma een fijne ebike-/fietsroute voor ganzenliefhebbers uitgezet van maar liefst 60 kilometer. Al fietsend kom je langs de beste ganzenplekken. In de wintermaanden zie je gegarandeerd heel veel ganzen! Is 60 kilometer je wat te lang? De route is ook erg geschikt voor e-bike, maar kan ook ingekort worden. Overigens kan de route ook grotendeels met de auto worden gereden. De route is te koop bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. In dit centrum maak je kennis met de ontstaansgeschiedenis en de hedendaagse natuur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Dat Nationaal Landschap bestaat ruwweg uit het gebied tussen de IJsselmeerkust, Bolsward, Sneek, Joure, Lemmer. Door de vele doe-activiteiten en de achtergrondinformatie is Bezoekerscentrum Mar en Klif leuk voor jong en oud. Het centrum is in de wintermaanden op zaterdag (11 – 16 uur) en zondag (13 – 16 uur) geopend. De route is ook te koop via de website (www.marenklif.nl).

Auteur

Meintje Haringsma