Lezing over Chinees keramiek

HINDELOOPEN

 In de lezing ‘Verzamelen in Oost en West’ vertelt Eline van den Berg het verhaal over Chinees keramiek. Eline is als conservator verbonden aan het Princessehof in Leeuwarden. Op zondag 24 januari om 15.00 uur komt ze in Museum Hindeloopen ‘het verhaal’ vertellen over dingen die we mooi of lelijk kunnen vinden, emoties oproepen en onze fantasie aanmoedigen.

Dingen bewaren

Waar komt toch de fascinatie vandaan om dingen te bewaren? Herinneringen, unieke originaliteit of gewoon een goede investering! Gaat het niet vaak om het verhaal achter de dingen die we bewaren en koesteren? Chinees keramiek, hoe is het gemaakt, hoe is het hier gekomen? Vanaf de 17e eeuw werd door de VOC Chinees keramiek in grote hoeveelheden naar Nederland vervoerd. Het blauwwit werd een ware modetrend en een belangrijk onderdeel van het interieur. In China was het al veel langer gebruikelijk om Chinees keramiek te verzamelen, maar het vormt een groot contrast met wat in Nederland werd verzameld. Wat was de Chinese voorkeur en waarom is hun smaak zo anders dan het blauwwit dat we voornamelijk in Nederland zien?  

Auteur

Meintje Haringsma