Leerlingen Ludgerus leren over tuinvogels

Balk

Welke vogels zie je in je tuin? En hoe kun je ze een handje helpen om de winter door te komen? Dat soort vragen beantwoorde Tsjepke van de Honing maandag  tijdens zijn bezoek aan de kinderen van de St. Ludgerus in Balk. Van de Honing gaf samen met Donna van der Gragt via Groen Doen, het netwerk voor natuur- en milieueducatie in het zuidwesten van Fryslân, een gastles over tuinvogels op deze school.

Vanuit het schoollokaal kun je tuinvogels goed bestuderen. Alle reden om dat met je klas te doen, vond juf Regina van groep 7-8 van de St. Ludgerus school. Ze hebben met zijn allen in het najaar mee gedaan aan het project 5x Beter Bezig via Groen Doen. ‘’Als actie om beter bezig te zijnwil de klas graag ruimte voor de natuur, onder andere vogels, creëren. En met de tuinvogeltelling van 15 januari was dit een hele mooie aansluiting’’ vond Juf Regina. Daarom hebben ze tijdens de gastles niet alleen kennis opgedaan over vogels, maar ook een mooi voederhuisje van afvalhout geknutseld.

Kennis is belangrijk

Natuurkenner Van de Honing werkte tot voor kort bij de gemeente De Fryske Marren en is actief bij de Bond Friese Vogelwacht (BFVW) Joure. Nu is hij als vrijwilliger verbonden aan het NME-netwerk Groen Doen. Tsjepke van de Honing vertelt: “Het is belangrijk dat kinderen meer te weten komen over wat er in hun omgeving leeft, dan gaat de omgeving meer leven voor hun”. Groen Doen is het netwerk voor natuur- en milieueducatie in het zuidwesten van Fryslân. Het netwerk biedt basisscholen in Zuidwest Fryslân een uitgebreid aanbod aan van activiteiten op het gebied van Natuur- en Milieu-educatie, meer dan 80 basisscholen uit de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren zijn bij het netwerk aangesloten. Groen Doen is onderdeel van Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Foto-onderschrift:De leerlingen bouwen vogelvoederhuisjes uit afvalhout.

Auteur

Meintje Haringsma