Ad vanderVeen & Stellar Cellar Band bij Café Max

Balk

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=IywiDw8CCIQ[/embed]

STAVOREN Ad Vanderveen kunnen we één van Nederlands beste singer-songwriters noemen. Zaterdag 30 januari  komt hij met de Stellar Band voor een uniek optreden naar Café Max in Stavoren. Ad Vanderveen heeft een reputatie opgebouwd als een van de meest gerespecteerde singer/songwriters in de hedendaagse internationale folk en roots scene. Hoewel geboren in Nederland (Hilversum, 1956) is de helft van zijn familie Canadees en heeft dit deel van de wereld zijn muziek het meest beïnvloed. Ver voordat deze muziekstijl Americana werd genoemd pionierde en exploreerde Ad al met een mix van stijlen als rock-'n-roll, folk en country. Hij heeft gespeeld in veel bands voordat hij begin jaren 90 zijn vorm vond als soloartiest. Vanderveen’s muziek omvat een groot aantal stijlen, van intieme akoestische nummers als een solo-artiest, tot expressieve en uitgebreide elektrische improvisatie met zijn garage-band Stellar Cellar Band.

Zanger en gitarist

Vanderveen is een uitmuntende zanger en een begenadigd gitarist. Hij staat al veertig jaar op het podium, hij schreef honderden prachtige liedjes, bracht meer dan twintig albums uit en is met zijn tournees door Canada, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië een internationaal hooggewaardeerd artiest. Ad werkte samen met Amerikaanse toppers als Al Kooper, FlacoJeminez, David Olney en John Gorka, en hij maakte albums met de Texaanse zangeres en gitariste Eliza Gilkyson de Engelse legende Iain Matthews. Ad nam op met beroemde producers als Bill Halverson (o.a. CSN&Y) en Matt Butler (o.a. Paul McCartney, Pink Floyd) en hij deed dat in gerenommeerde studio’s als Wisseloord in Hilversum en Sound Emporium in Nashville. Maar hij liet de opnameapparatuur ook lopen in theaters als De Kleine Komedie, Eddie’sAttic in Atalanta, gewoon in zijn eigen kelder of, letterlijk, in een hutje op de hei. Alles met een doel: eerlijke, oprechte, emotionele, persoonlijke muziek maken in liedjes met eeuwigheidswaarde. Met andere woorden, Ad Vanderveen is de éminence grise van het Nederlandse singer-songwriters gilde.

Auteur

Meintje Haringsma