Voorgelezen peuter vraagt burgemeester op verjaardagsfeestje

BALK

De peuters van peuterspeelzaal ’t Plankje in Balk werden woensdag voorgelezen door burgemeester Veenstra van de Fryske Marren. De peuters waren niet alleen onder de indruk van hun burgemeester met zijn mooie ambtsketen, maar vooral ook van zijn prachtige voorleesverhaal. In “We hebben er een geitje bij!” is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Tijdens het voorleesverhaal hielpen de peuters de burgemeester extra goed om het nieuwe geitje te vinden. Voordat ze het samen hadden gevonden, gingen ze eerst langs alle andere boerderijdieren. Alle dieren gaven op hun eigen manier uiting aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Lezen bevorderen

Doel van de nationale voorleesdagen is om het voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. De peuters van peuterspeelzaal ’t Plankje en de burgemeester hebben samen een hele gezellige voorleesochtend beleefd. Samen bespraken ze welke huisdieren ze thuis hebben en welke werkzaamheden de burgemeester heeft. Eigenlijk vonden de peuters dat hij ook de baas was van het voorlezen. Een peuter durfde zelfs de burgemeester voor haar verjaardagsfeestje te vragen.

Prentenboek van 2016

"We hebben er een geitje bij!” is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2016. Samen met negen andere prentenboeken staat het centraal in de nationale voorleesdagen 2016, die worden gehouden van woensdag 27 januari tot en met zaterdag 6 februari. Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook erg belangrijk voor de taalontwikkeling van peuters. Het is op alle locaties van Stichting Peuterspeelzalen Gaasterlân-Sleat een vast onderdeel van het aangeboden programma. De peuterspeelzaalleidsters vergroten door het voorlezen en andere taalactiviteiten de woordenschat van peuters. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van het taalgevoel en taalbegrip,prikkelt het de fantasie en stimuleert het de sociaal emotionele vaardigheden. Peuters vinden het heerlijk om voorgelezen te worden en kunnen ook nog eens op een hele prettige en gezellige manier beginnen met het oefenen van hun luistervaardigheid en concentratievermogen.

Auteur

Meintje Haringsma