'Baaksters' vertellen op koffieochtend

BALK

Na het succes van de oliebollenbingo eind december, werd er tijdens een koffieochtend in 't Haske in Balk op 26 januari gesproken over kraamzorg toen en nu. 'Baaksters' Pieteke Flapper uit Sondel en oud- Sondeler Mieke Schaap  waren gastsprekers. Mieke Schaap was rond 1960 werkzaam als kraamverzorgster. Huisarts, dr. Westra vroeg haar of ze dit werk wilde doen. Mieke had geen diploma, maar kwam uit een groot gezin en dr. Westra had er alle vertrouwen in dat ze dit werk kon doen. Dat betekende wel 14 dagen van huis en dan naar een gezin in de buurt of ergens in Friesland. Vaak op de fiets of met de bus er naar toe. Rond 1980 is Pieteke begonnen als kraamverzorgster. Zij rijdt met haar auto in Noord Nederland overal naar toe. Ook zijn de werkzaamheden door de tijd veranderd. Nu veel meer gericht op moeder en kindzorg . Bovendien zijn kraamverzorgsters tegenwoordig nog maar 8 dagen gedeeltelijk in het gezin aanwezig. Vroeger lag de kraamvrouw de eerste dagen op bed en werd er 14 dagen voor de gehele huishouding gezorgd. De gebruikte materialen zijn ook mee veranderd in de tijd. De katoenen luiers maakten plaats voor pampers. De beide 'baaksters' vertelden met genoegen over hun werk en ze trakteerden op beschuit met muisjes. Er werd met veel plezier geluisterd en gelachen.

Iedere laatste dinsdag van de maand organiseert Buurtzorg een koffieochtend, om 10 uur tot ongeveer 11.30 uur. Deze ochtenden zijn 4 jaar geleden gestart als preventieproject, om ouderen met elkaar in contact te brengen. Op 23 februari is de volgende ochtend, met een nieuw thema. Verder is het Haske iedere dinsdag ochtend open voor koffiedrinken  en zijn er activiteiten.   Foto Doede Deinum

Auteur

Meintje Haringsma