'Mooi dat Joran nadenkt over zijn omgeving'

BALK

Op vrijdag 26 februari bracht burgemeester Fred Veenstra een bezoek aan de Sint Ludgerusschool in Balk. Joran de Jonge uit Balk schreef een brief aan de burgemeester. Ter gelegenheid van zijn installatie maakten basisschoolkinderen in De Fryske Marren tekeningen en brieven aan de nieuwe burgemeester. Fred Veenstra vond zijn brief een de mooiste en verraste Joran en zijn klas met een bezoek en een enorme taart.

Taart

Veenstra kwam samen met Heleen van Dijk en Matthijs Sikkes - van Den Berg, fractievoorzitter van GroenLinks in gemeente De Fryske Marren, de taart overhandigen aan de enthousiaste groep zeven en acht van de Sint Ludgerrusschool. Op de taart was de winnende brief van Joran de Jonge afgedrukt. Veenstra: “We vonden dat Joran een hele mooie brief geschreven had over een belangrijk onderwerp”. De achtste groeper schreef in zijn brief over het milieu. Hij merkt regelmatig op dat er troep ligt op het schoolplein en in de straten van Balk. In de brief roept hij de burgemeester en zijn collega’s op om hier aandacht aan te besteden om te helpen de straten schoner te houden. Veenstra: “Ik vind het mooi dat hij zo nadenkt over zijn eigen woonomgeving”. Veenstra reageerde ook op de vraag van de scholier: “Dit betekent dat we in de gemeente na kunnen denken om iets te doen aan het vraagstuk van Joran”.

Vragen stellen

Na het aansnijden van de taart kreeg de klas de gelegenheid om vragen aan de burgemeester te stellen. De kinderen lieten deze kans niet aan zich voorbij gaan en stelden de meest uiteenlopende vragen. “Wat zijn de hobby’s van een burgemeester?” en “Heeft u de burgemeesterketting altijd om?” maar ook kritische vragen over waarom de voetbalvereniging van Balk geen kunstgrasveld heeft en over het asielzoekerscentrum wat straks gebouwd wordt. Al deze prangende vragen werden beantwoord door Veenstra en de fractievoorzitter van Groenlinks.

Schoon milieu

Op de vraag of Joran zelf een carrière in de politiek ambieert om problemen op te lossen reageert de scholier twijfelachtig:“De polityk is tink ik net echt iets foar my mar ik soe wol mear oandacht bestede wolle oan it miljeu”. Joran denkt al een oplossing te hebben voor het probleem: “As elkenien in lyts bytsje mear syn eigen troep soe oprêde dan soeit al in stik opknappe“. De Sint Ludgerusschool organiseert jaarlijks een ‘Himmeldei’. “Dan geane we mei de hieleskoalle troep opromje op it skoalleplein en der om hinne”, vertelt Joran. De scholier is heel blij met dit initiatief maar vindt dat zo’n schoonmaakbeurt wel wat vaker plaats zou mogen vinden.

Ingelijst

Joran ontving ook nog een cadeau uit handen van burgemeester Fred Veenstra. Een ingelijst exemplaar van zijn winnende brief met een persoonlijke boodschap van de burgemeester. Een mooie herinnering aan deze feestelijke gebeurtenis. Tekst: Irina Klijnsma

Auteur

Meintje Haringsma