Het klopt op de Power Flower Markt

OUDEGA

Dames met strikken in het haar en mooi bont uitgedost, een man die relaxt half op de grond leunt, een bezoeker die met gesloten ogen in een piramide zit om weer energie bij te tanken. Workshops stembevrijding, alles over een gezonde aarde en zelfs hoe je je haar kleurt op een ‘biologische manier’. Buiten staat Fryske Fisker Freerk Visserman zijn gebakken verse vis aan de man te brengen, maar vertelt hij ook over duurzaam vissen. Wie dat wil kan leveren een rocket stove te maken. Verder verantwoorde voeding, biologische hapjes, mellow muziek en happy kleren. Het was er allemaal tijdens de flower power markt afgelopen zondag in Dorpshuis It Joo in Oudega.

Op de trap

Met initiatiefneemster Aliette Miedema voert de Balkster Courant gezeten op de trap een gesprek. ‘Verder is er eigenlijk niet zo veel ruimte. Alle kamers van het dorpshuis zijn bezet met workshops en lezingen,’vertelt ze terwijl ze haar mooie bloemenjurk op de trap uitspreidt. Het idee voor deze markt ontstond in Frankrijk waar ze 14 maanden verbleef om een festival te organiseren, geeft ze aan. ‘Toen het project voorbij was, wist ik dat ik terug naar Friesland ging. Maar ook daar wilde ik wat organiseren. Maar het moest wel iets zijn waar ik zelf interesse in heb en wat ik leuk vind. Het werd een uiting van het gevoel van de jaren ’60 en ’70 toen de flowerpower vooral liefde predikte en tegen oorlog was. ‘En aandacht voor elkaar en voor de natuur. Maar ook uitgaan van de kracht van de natuur en natuurlijke gezondheid.’

Kwaliteit belangrijker dan aantallen mensen

Dat dit aanslaat bleek al snel: de aanmeldingen stroomden binnen. ‘Ja, ik kon heel gemakkelijk standhouders krijgen. Eigenlijk zaten we al heel snel vol.’ Doelen stelde ze zich eigenlijk niet. ‘Aantallen bezoekers vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Wel de kwaliteit. En de gezelligheid natuurlijk.’ Toch stroomde het dorpshuis vol zondag. ‘Ik denk dat we nu toch al op zo’n 400 mensen zitten. Maar het belangrijkste is wel dat iedereen het boeiend, leuk en gezellig vind. Dat mensen het naar de zin hebben.’ Het mooie vindt ze ook dat het aanbod heel gevarieerd is. ‘Maar het komt toch mooi samen.’ En dat ze in de Joo terechtkwam was eigenlijk een beetje toevallig. ‘Ik moest het vanuit Frankrijk regelen en kende het dorpshuis. Bovendien kom ik uit deze buurt en heb ik hier allemaal vrienden wonen die me helpen.’ Dat er een vervolg komt, weet Aliette zeker. ‘De vraag is nog even waar en wanneer, maar het komt er zeker. Verder wil ik onder de noemer Flower Power ook workshops en activiteiten organiseren.’   Foto's Modou Bojang Tekst: Meintje Haringsma

Auteur

Meintje Haringsma