Muziek aan de Luts bouwt verder aan succesformule

BALK

Klassieke concerten van ongeveer een uur op de zondagmiddag of de vrijdagavond. Verspreid over de zomerse helft van het jaar organiseert Muziek aan de Luts negen concerten, met als doel het publiek laagdrempelig op een gevarieerd scala aan levende klassieke muziek te trakteren.

Ook dit jaar is het weer gelukt om de meest uiteenlopende ensembles naar het Breahûs in Balk te krijgen. Een uitzondering op deze fraaie locatie wordt gemaakt voor De Philharmonie, een compleet symfonieorkest waarvoor uitgeweken wordt naar De Paedwizer, eveneens in Balk. Zij spelen op 8 mei onder andere de complete achtste symfonie van Dvorák.

Opening

Op zondag 10 april om 16 uur opent Het Klassiek Collectief het seizoen met de Serenade voor blaasoctet in E-groot van Mozart. Deze bezetting: fagot, hobo, klarinet en hoorn wordt vervolgens aangevuld met een contrabas om zich uit te leven op een fantasierijk arrangement van de zevende symfonie van Beethoven. Is dat nog wel Beethoven, zult u denken, maar hij heeft er zelf aan meegewerkt en zijn goedkeuring er aan gegeven. Het Amerikaanse Omer (strijk) Quartet komt 21 augustus langs, maar denk niet dat zij de enigen zijn van internationale allure. Organist Kees Nottrot (15 juli) concerteert in de beroemdste kerken van Europa en het Duo Silencio (saxofoon en piano, 3 juli) heeft Carnegie Hall New York en Festival Hall Osaka Japan in the pocket. Dat alles doet niets af aan de kwaliteiten van de andere optredens. Trio Lamy brengt op 10 juni de Goldbergvariaties voor de verandering eens per strijktrio. Vrijdag 9 september laten we ons verrassen door de acht hoorns van het Northern Horn Ensemble afgewisseld met viool en piano en ook de afsluiting van het seizoen op 11 november komt met een combinatie: FryslanBrass (koper) en het Trio Hexapode (fluit, cello en piano). Om het beeld compleet te maken stelt Muziek aan de Luts ieder jaar het podium een keer beschikbaar aan de jeugd en op 22 mei is dat het project 'De muzyk giet oer de marren', met leerlingen van Sietske Trinks en het Jeugdorkest van streekharmonie Concordia.

Gratis

De concerten zijn gratis toegankelijk, al is er na afloop natuurlijk wel de broodnodige collecte. Dat zoiets tegenwoordig allemaal nog maar kan is vooral te danken aan de sponsoren: de stichting Jonkvrouwe Bas Backer, diverse bedrijven in de regio en gemeente DFM. Meer informatie is te vinden op www.muziekaandeluts.nl of in de jaarfolder die voor u klaar ligt bij de VVV steunpunten in Balk (Harcos) en Sleat, bibliotheken in Balk, Lemmer en Joure en bij Mar en Klif in Oudemirdum.

Auteur

Meintje Haringsma