Dodenherdenking Bakhuizen

BAKHUIZEN

Op 4 mei worden ook in Bakhuizen de doden weer herdacht. Het organiserende comité schrijft daarover:’“Al blijft ons één nauwe straat, waardoor we mogen gaan, boven die straat staat nog steeds de héle hemel” { Etty Hillesum (Middelburg 1914 – Auschwitz 1943), citaat 21 juni 1942 }. Hoeveel moed spreekt er uit die ene zin, gesproken door een tengere Joodse vrouw levend midden in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en later in Westerbork, voordat de trein haar naar Auschwitz bracht. Hoewel de bezetter haar vrijheid beperkte, net als van alle Joodse mensen, richtte ze zich op datgene waar hij niet aan kon komen, haar gedachten, die zij uitsprak in haar geschriften. Zelf kwam ze niet uit Polen terug, maar haar woorden heeft ze ons nagelaten; die zullen we koesteren. Op 4 mei zullen we haar gedenken en met haar al die andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, soldaten, verzetstrijders en al die miljoenen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Daarnaast zullen we de slachtoffers gedenken, die vielen bij latere ongeregeldheden en vredesmissies overal ter wereld. Ook zij vielen voor de vrede en vrijheid van anderen, net als onze vliegers hier op ons kerkhof. Laten we vervolgens denken aan al die vluchtelingen, die opgejaagd en van huis en haard verdreven ergens rust en vrede proberen te vinden, hopelijk brengen onze Europese leiders gezamenlijk een oplossing.’

Ook deze keer zullen kinderen van basisschool de Toekomst bloemen leggen en hun gedichten zeggen bij de graven.

Programma

18.00 Vlaggen halfstok 19.00 Klokgelui 19.30 Samenkomst in de St.Odulphuskerk met orgelspel van Wim Schuil en een inleiding van pastor Huiting. 19.45 Begeleid door klokgelui, stille tocht naar de graven van de vliegers, waarbij een ronde om het kerkhof wordt gemaakt. 19.55 Iedereen is verzameld rond de graven. De kerkhofsvlaggen worden halfstok gehesen. 19.57 Klok stil; de Taptoe wordt geblazen als eresaluut aan de gevallenen. 20.00 Klok slaat acht uur; vervolgens twee minuten stilte. 20.02 Wilhelmus (eerste en zesde couplet) en vervolgens wordt het Engels, Canadees en Australisch volkslied worden gespeeld m.m.v. Euphonia. Aansluitend is er een kranslegging en toespraak door vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. Kinderen van basisschool ‘De Toekomst’ leggen bloemen en lezen eigen gedichten. Gelegenheid voor anderen om bloemen neer te leggen. Afsluitend woord namens 4 mei-comité.

Auteur

Meintje Haringsma