Meer mensen van buitenaf op diner Begine

WORKUM

Wie de Begine zaterdagavond inloopt ziet een gezellig tafereel.

Een lange tafel met koeterende mensen, een tafel vol lekkernijen en flessen wijn op de tafel. Een een gezellig muziekje. Je waant je ver weg in bijvoorbeeld Italiaanse sferen.

‘Het is het derde jaar dat we dit organiseren,’stelt Marcia de Graaff van Studio Humble. ‘Meer mensen van buitenaf hebben zich opgegeven dus dat is leuk.’ Wel moeten mensen er volgens haar aan wennen dat het geen buurtfeest is. ‘Het is voor iedereen. En eten is een hele mooie manier om van alles met elkaar te delen.’ Iedereen die naar de happening kwam heeft zelf een gerecht meegenomen. Iets meer dan hij of zij zelf op kan, zodat er voor iedereen genoeg is. Op de tafel vooral heel erg gezonde gerechten met quinoa, veel groenten, hartige taarten, zoete taarten en zelfs vis. ‘Zo leer je ook weer eens wat andere gerechten.’ In de Begine vieren ze elk seizoen. En midden in het jaar vieren ze dat met samen eten. Om met elkaar te verbinden, maar ook om de bijzondere straat met winkeltjes en restaurantjes en gezellige bewoners meer op de kaart te zetten. En om de buurt meer kleur te geven. Daarom hangen er vandaag gekleurde vlaggen en zelfs een straatvlag. En bloemen die naast gezellig staan ook vooral staan voor het aantrekken van bijen. Want een bijenhotel hebben ze ook al in de straat. Dat is eerder opgezet. De wethouder is uitgenodigd om een praatje te doen. ‘En het leuk is dat sommige mensen hun vakantie hebben verzet, omdat ze hier bij wilden zijn.’

Overigens is er veel goodwill voor het etentje. Het Jopie Huisman museum leverde de stoelen. De Klameare de tafels. ‘Sommige mensen vinden het misschien een gek idee om op straat te eten en je eigen eten mee te nemen. Daar moeten ze aan wennen. Maar als ze eenmaal weten hoe leuk het is, komen ze vaak terug.’

Meintje Haringsma


Auteur

Redacteur