Maaltijd is vooral leuk

BALK

Woensdagavond in de Treemter. De heerlijkste geuren komen je tegemoet.

Surinaamse Moksi, saté, kip met heel veel kruiden en knoflook. Nasi en bami, komkommer in zuur met een fijn pepertje op het geheel op te spicen. Ken van het gelijknamige Surinaamse eethuis staat met zijn medewerker vrolijk de borden vol te scheppen. Aan de andere kant de dames van de Nederlandse keuken. Heerlijke spareribs, salade, brood en allerlei andere lekkernijen uit de keuken van Teernstra. Beide vinden gretig aftrek. In de zaal lange tafels en babbelende mensen. Ondanks dat het best heet is, zijn er toch zo’n 150 mensen op het gezamenlijke diner afgekomen. De redactie van de Balkster Courant schuift ook aan met een Surinaamse maaltijd en komt toevallig, maar wel heel gezellig naast Rein en Petra Slikker te zitten. ‘Wij gaan eigenlijk elk jaar wel. Onze meiden gingen ook altijd mee, maar die hebben nu iets anders. Zelf doen we eigenlijk wel aan zoveel mogelijk activiteiten mee in de feestweek.’ Het paar heeft ook de orienteringsrit meegereden. En Petra deed mee aan het beachvolleybaltoernooi waar ze met haar team ook nog in de prijzen viel. Op de donderdag zijn ze bovendien vrij en staat ook nog de fietstocht op het programma. ‘We hebben zelfs een keer meegedaan met de gondelvaart. Dat was ook zo’n jaar waarin het erop leek dat het niet door zou gaan omdat er te weinig deelnemers waren. Toen hebben we de Hel van ‘63 op de gondel gezet. En ik geloof zelfs de vierde prijs behaald.’ Rein herinnert zich nog dat er op die gondel vooral ‘heel veel Unox worsten’ te vinden waren. Aan de maaltijd doen ze mee omdat het vooral leuk is. ‘En je komt allemaal bekenden tegen, dat is heel gezellig.’ Petra haar roots liggen bovendien in Balk. ‘Ik ben hier geboren, ben heel lang weggeweest en toen toch teruggekeerd samen met Rein.’ Voorzitter Rindert Veltman van de Stichting Feestweek Balk vindt de sfeer goed. ‘Het is gewoon gezellig. Er zijn wel wat minder mensen, maar dat heeft ook met de warmte te maken. Mensen zitten met een smile op hun gezicht en als ik zie hoevaak mensen nog een keertje naar het buffet lopen om voor de tweede keer op te scheppen, zit dat ook wel goed.’ Dat ook eten uit andere voedselstreken te krijgen is, is volgens hem eigenlijk toevallig ontstaan. ‘We kwamen via via met Ken in aanraking en zo bieden we ook wat anders dan de Nederlandse pot. Maar volgend jaar staat er weer wat anders op het menu.’

Auteur

admin