‘We zijn een kleine, maar complete winkel’

BALK - Biowinkel Eriu Natuurvoeding aan de Van Swinderenstraat 22b in Balk bestaat vijf jaar. ,,Samen met mijn gezin verhuisde ik 5,5 jaar geleden van de Randstad naar Rijs. Er kwam toen een bestaande winkel met inventaris vrij in Balk. Die kon ik overnemen en die kans heb ik gegrepen”, zegt eigenaresse Annemiek Slappendel.

Slappendel werkte als diëtiste al met natuurvoeding. ,,Dus ik stuurde mensen al heel graag naar deze winkels toe. Het was een uitdaging om te kijken of het in Balk zou aanslaan.” Het sloeg aan. De eigenaresse heeft inmiddels vaste klanten en ook mensen die doelgericht langskomen.

,,Wat wij belangrijk vinden is kleinschaligheid en het persoonlijke aspect. Ik ben zelf diëtiste en kan mensen ook deskundig advies geven.” Naast Slappendel werkt er nog een andere medewerker in de biowinkel; Sandra Mous. ,,Zij spreekt ook Fries en is ook voedingstherapeut. Samen vullen we elkaar aan als er vragen komen van klanten.”

Eriu Natuurvoeding is klein maar compleet. ,,En laagdrempelig. We hebben ook veel streekproducten. Van Farmily uit Harich betrekken we onder andere groente en kruiden, bij Gras&Co uit Elahuizen vlees en kaas, asperges van Gaast’Sperges uit Sondel, meel van Mole ’t lam uit Woudsend en van Conje’s Patisserie allerlei lekkernijen.” Slappendel probeert zoveel mogelijk in te spelen op de behoeften van de klanten en de actualiteit. ,,Mensen zijn vaak ook verbaasd over ons ruime assortiment. We geven ook altijd aan: ‘Wat we niet hebben, kunnen we bestellen’.”

,,We wonen nog niet zo heel lang in Friesland. En het leuke aan het werk in de winkel is dat je heel snel contact maakt met de mensen. Dat persoonlijke contact vind ik erg leuk. De mensen in Friesland vind ik ook heel toegankelijk, eerlijk, direct en heel gastvrij. Dat is ons hier in Gaasterland opgevallen. Vooral dat persoonlijk contact met klanten. Dat vind ik echt heel leuk en de mensen van dienst kunnen zijn. Dat je ze kan adviseren over waar ze wat aan hebben en waar ze mee verder kunnen.”

Over vijf jaar hoopt Slappendel dat nog meer klanten bewuster zullen kopen. ,,Ik denk niet dat ik een hele grote biowinkel in een grote keten wil zijn. Dus als ik nu over vijf jaar kijk, dan zijn we denk ik nog een kleine, maar wel complete biologische speciaalzaak. Ik hoop dat nog meer mensen de weg naar onze winkel weten te vinden.”

Dit jaar wordt door middel van verschillende acties stilgestaan bij het vijfjarig jubileum. ,,Mensen kunnen bijvoorbeeld sparen voor diverse biologische producten of pakketten, we gaan een goededoelenactie starten en voor Pasen organiseren we een proeverij. Wat er verder op ons pad komt, zullen we zien.”